В петък от Катманду, Непал, точно в 8.30 часа местно

...
В петък от Катманду, Непал, точно в 8.30 часа местно
Коментари Харесай

Три хеликоптера и най-опитните шерпи вече търсят Боян Петров

В петък от Катманду, Непал, тъкмо в 8.30 часа локално време най-сетне излетяха 3 хеликоптера към в,cn Шиша Mангма, където изчезна най-хубавият български планинар Боян Петров.
В хеликоптерите са се качили двама шерпи с извънреден опит, които познават планината и маршруите в елементи, с цел да насочват водачите къде да облитат. Също по този начин те носят инсулин и глюкоза, тъй като Боян Петров е диабетик и това е едно от главните терзания - че даже и да бедства някъде, всяка минута е от значени, заяви NOVA.
" Министерството на външните работи извърши чудеса тези дни, с цел да могат да бъдат тези хеликоптери там”, акцентира дамата до Боян Петров Радослава Ненова пред bTV, като подсети, че Непал и Китай имат спор между тях. Сега от вятъра зависи какъв брой високо ще се вдигнат машините и дали ще съумеят да кацнат.

Към този миг хеликоптерите са спрели в базов лагер под върха. Надяваме се това да е краткотрайно и те да продължат до базови лагери 2 и 3, докъдето към момента катерачите не могат да стигнат.

На вчерашния полет попречиха бюрократични пречки и неприятното време.

Нагоре към върха се движи и група спасители. „ Там са едни от най-опитните шерпи, които са правили именити спасявания на Еверест и други места. Техните разкази ми дават тази вяра, че всичко може да има и благополучен край – безусловно хора са изваждали от снега и са им възкръсвали в ръцете”, показа Ненова.

По думите й горе бедстват опитни алпинисти, които и в най-тежки условия могат да оцелеят дълго време. Затова и Боян Петров ще бъде издирван на всички места, където би могъл да се скрие от ледения вятър.

Близките на алпиниста дават обещание огромна премия на спасителите, в случай че „ преобърнат планината” и го смъкват жив.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР