В петък НАСА и Lockheed Martin официално представиха експерименталния свръхзвуков

...
В петък НАСА и Lockheed Martin официално представиха експерименталния свръхзвуков
Коментари Харесай

НАСА и Lockheed Martin представиха най-тихия свръхзвуков самолет X-59

В петък НАСА и Lockheed Martin публично показаха пробния свръхзвуков аероплан X-59 Quesst . Представянето в Палмдейл , Калифорния, беше излъчено в канала на американската галактическа организация в YouTube.

Ключовата характерност на X-59 спрямо предшестващите го самолети е доста по-малката мощ на звуковия удар - пукотът, който се получава при превъзмогване на звуковата преграда.

Други самолети, при постигане на свръхзвукова скорост, издават мощен, сходен на детонация плач. Вместо това X-59, съгласно НАСА, ще издава единствено " спокоен тропот ", когато доближи скоростта на звука.

Новината идва на фона на 50-годишна възбрана от Федералната авиационна администрация невоенни самолети да летят със свръхзвукова скорост над сушата и по крайбрежието.

За да създадат полета доста по-тих, инженерите е трябвало да трансформират доста структурата на сходни самолети. Например носовата част е доста удължена, заради което кабината е " отдалечена " от носа на Х-59.

Поради тази структура кабината е лишена от предно стъкло, по тази причина водачите ще употребяват технологията eXternal Vision System (XVS) - система за външно виждане, при която камера предава гледката от предната част на самолета към екран в кабината.

Забраната през 1973г. е провокирана от публичния напън - американците са обезпокоени от мощните трясъци, които съпровождат свръхзвуковите самолети. Законодателното решение на този проблем беше възбраната да летят над обитаеми места, до момента в който Х-59 би трябвало да е софтуерно решение.

Самолетът ще извърши тестови полети над жилищни региони, с цел да могат специалистите да оценят по какъв начин хората на земята реагират на силата на звуковата вълна. След това НАСА ще даде данните на регулаторните органи, с цел да получи утвърждение за търговски полети.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР