В петък народните представители ще гласуват Проект на Декларация за

...
В петък народните представители ще гласуват Проект на Декларация за
Коментари Харесай

Депутатите ще гласуват декларация на ПП за съставяне на правителство

В петък народните представители ще гласоподават Проект на Декларация за установяване на предпочитаните национални цели и задания пред 48-ото Народно заседание и ограниченията, нужни за тяхното реализиране, импортирана от Николай Денков и група народни представители.

С декларацията парламентарната група на " Продължаваме промяната " цели да сформира кабинет, който да е единен към съответни цели, съобщи БГНЕС.

В декларацията са включени няколко национални целта: развиване на конкурентна новаторска стопанска система, гарантиране на национална сигурност и господство на правото, реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развиване и понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето. Освен това са препоръчани съответни ограничения за тяхното реализиране със периоди за осъществяване.

На 14 декември 2022 година народните представители не утвърдиха кандидатурата за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за сформиране на държавно управление. " За " него гласоподаваха 113 депутати, " срещу " бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за министър председател с първия мандат на ГЕРБ-СДС пристигна от ПГ на ГЕРБ, ПГ на Движение за права и свободи, както и ПГ на " Български напредък ", само че гласовете на депутатите от тези партии не доближиха.

По устав, когато претендентът за министър председател не е утвърден от Народното събрание, идващите две решения за конструкция и състав на кабинета не се гласоподават .

Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета. След неуспеха на ГЕРБ-СДС да образуват държавно управление, ПГ на " Продължаваме промяната " поканиха всички партии на диалози за сформиране на държавно управление. На първата намира се отзоваха всички партии в 48-то Народно заседание като се изключи " Възраждане ". ГЕРБ и Движение за права и свободи, обаче, напуснаха срещата с " Продължаваме промяната ", а на диалозите за сформиране на държавно управление останаха Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ".

Последва и втора среща, на която отидоха единствено Българска социалистическа партия, " Български напредък " и " Демократична България ". По време на втората среща беше оповестено, че се върви към подготовка на вид на програмна декларация, в която да бъдат включени главните национални цели, към които партиите да се обединят при сформирането на държавно управление.

По думите на кандидат-премиера акад. Николай Денков с декларацията ще се разбере дали от " Продължаваме промяната " имат поддръжка за сформиране на държавно управление.

Ако тази декларация не бъде призната от Народното събрание, от " Продължаваме промяната " ще върнат незабавно мандата за сформиране на кабинет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР