Ливан отбелязва три години откакто мощен взрив разтърси Бейрут

...
В петък Ливан отбелязва три години, откакто една от най-големите
Коментари Харесай

В петък Ливан отбелязва три години, откакто една от най-големите неядрени експлозии в историята разтърси Бейрут. И все пак никой не е подведен под отговорност, тъй като политически и правен натиск спира разследването.

На 4 август 2020 г. мощната експлозия в пристанището на Бейрут унищожи част от ливанската столица, убивайки повече от 220 души и ранявайки най-малко 6500.

Властите казаха, че бедствието е предизвикано от пожар в склад, където огромни запаси от промишлен химически амониев нитрат са били хаотично съхранявани в продължение на години.

Три години по-късно, сондата е практически в застой, оставяйки оцелелите все още да копнеят за отговори.

Основната група активисти, представляваща семействата на убитите, призова за протестно шествие в петък следобед, събиращо се на пристанището.

„Това е ден на възпоменание, траур и протест срещу ливанската държава, която политизира нашата кауза и се намесва в съдебната система“, каза Рима ал-Захед, чийто брат беше убит при експлозията.

„Съдебната система е окована, правосъдието е недостижимо и истината е забулена“, каза тя пред AFP.

Взривът е избухнал на фона на икономически колапс, който Световната банка нарече един от най-лошото в новата история и за което широко се обвинява управляващ елит, обвинен в корупция и лошо управление.

От първите си дни разследването на експлозията е изправено пред куп политически и правни предизвикателства.

През декември 2020 г. водещият следовател Фади Сауан обвини бившия премиер Хасан Диаб и трима бивши министри в небрежност.

Но с нарастването на политическия натиск Сауан беше отстранен от случая.

„Култура на безнаказаност“ 

Неговата наследник, Тарек Битар, неуспешно поиска от законодателите да вдигнат парламентарния имунитет на депутати, които са били бивши министри.

Мощната подкрепяна от Иран групировка Хизбула започна кампания срещу Битар, обвинявайки го в пристрастия и настоявайки за неговото уволнение.

Вътрешните работи министерството отказа да изпълни заповеди за арест, които водещият следовател е издал.

През декември 2021 г. Битар спря разследването си след порой от съдебни дела, главно от политици, които той беше призовал по обвинения в небрежност.

Но в изненадващ ход този януари Bitar възобнови разследванията след 13-месечна пауза, като повдигна обвинения на осем нови заподозрени, включително високопоставени служители по сигурността и главния прокурор на Ливан, Ghassan Oueidat.

Oueidat след това обвини Bitar в неподчинение и „узурпиране на власт“ и нареди освобождаването от всички задържани за взрива.

Битар отказа да се оттегли, но въпреки това не е стъпвал в съдебната палата на Бейрут от месеци.

„Работата (по разследването) продължава“, каза правен експерт с познания на случая, като поиска анонимност поради чувствителността на въпроса.

Битар е решен да спази обещанието си да раздаде справедливост за семействата на жертвите, добави експертът.

Захед, чийто брат загина при взрива, каза: „Истината не умира, докато има кой да я изисква.

„Вярваме, че ще получим истината.“

В четвъртък 300 лица и организации, включително Human Rights Watch (HRW) и Amnesty International поднови призива към ООН да създаде мисия за установяване на факти, искане, което местните власти многократно отхвърляха.

„Необходими са международни действия, за да се прекъсне културата на безнаказаност в Ливан“, каза в изявление Рамзи Кайс от HRW.< p>Aya Majzoub от Amnesty обвини властите, че използват "всеки инструмент, с който разполагат, за да подкопаят безсрамно и да възпрепятстват вътрешното разследване, за да се предпазят от отговорност".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР