В петък главният прокурор на Израел обвини премиера Бенямин Нетаняху,

...
В петък главният прокурор на Израел обвини премиера Бенямин Нетаняху,
Коментари Харесай

Нетаняху нарушава закона, обяви главният прокурор на Израел

В петък основният прокурор на Израел упрекна премиера Бенямин Нетаняху, че е нарушил закона, като е пренебрегнал спор на ползи по отношение на продължаващия му развой за корупция и се е намесил директно в проекта на държавното управление за цялостна.

Изправен пред засилващите се митинги против препоръчаните промени, които критиците му упрекват, че ще отслабят Върховния съд, Нетаняху сподели в четвъртък, че оставя настрани всички други съображения и ще направи " всичко належащо ", с цел да реализира решение, напомня " Ройтерс ".

Писмото от основния прокурор Гали Бахарав-Миара усили съпротивата против проектите, които провокираха надълбоко разделяне в израелското общество, изкараха стотици хиляди протестиращи по улиците, разтревожиха бизнеса и отвориха пукнатини в самата ръководеща коалиция.

Нетаняху, съден по обвинявания в корупция, които той отхвърля, продължи с желанията си, като съобщи в телевизионно послание в четвъртък, че ще се опита да одобри централна част от пакета идната седмица.

Израелският Канал 12 заяви, че след речта на премиера към 200 елитни водачи от военновъздушните сили резервисти са декларирали, че преустановяват службата си в петък заради плануваното законодателство, като по този начин ескалират и митингите от армията.

В четвъртък Кнесетът промени закон, с цел да ограничи събитията, при които министър-председател може да бъде отхвърлен от служба, само че Бахарав-Миара сподели, че Нетаняху би трябвало да стои на отдалеченост от пакета за промяна на правосъдната система, който се движи от министъра на правораздаването Ярив Левин.

" Правната обстановка е ясна: би трябвало да се въздържате от всякакво присъединяване в начинания за смяна на правосъдната система ", написа тя в писмото, оповестено от офиса на представителя на министерството на правораздаването. " Изявлението ви нощес и всяко деяние, което предприемате в нарушаване на този въпрос, е нелегално. " В известие, публикувано от ръководещата партия " Ликуд ", неназован източник, непосредствен до Нетаняху, отхвърли министър председателят да е нарушил каквито и да било закони или съглашения за спор на ползи в изказването си и сподели, че това няма отражение върху процеса против него. Източникът сподели, че задължението на премиера е да се опита да реализира необятен консенсус във време на национална рецесия, която има последствия за страната както в страната, по този начин и в чужбина.

Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир упрекна основния прокурор, назначен от бившето дясноцентристко държавно управление, че работи като де факто началник на опозицията. " Ако госпожа Бахарав-Миара желае да взема решения от името на определени чиновници, тя е добре пристигнала да си сътвори партия и да се кандидатира за парламент ", написа той в Twitter.

След писмото на основния прокурор мониторинговата група " Движение за качествено ръководство в Израел " съобщи, че ще подаде молба за пренебрежение към съда и ще изиска Нетаняху да бъде подложен на наказания, както е планувано в закона, предусещащ тежки санкции и отнемане от независимост.

Религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху преследва промени в правосъдната система, които ще дадат въздействие на държавното управление при избора на съдии и ще лимитират властта на Върховния съд да анулира закони. Поддръжниците споделят, че проектът ще предотврати несъразмерното потребление на Върховния съд и ще възвърне салдото сред другите управляващи. Критиците споделят, че това ще отслаби съдилищата, ще заплаши гражданските свободи и ще навреди на стопанската система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР