В петък европейските пазари на акции се намират под силен

...
В петък европейските пазари на акции се намират под силен
Коментари Харесай

Солидно понижение на европейските акции за четвърта поредна сесия на търговия



В петък европейските пазари на акции се намират под мощен напън от продажби предвид на инвеститорски терзания за допустима международна комерсиална война, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп алармира, че от идната седмица ще вкара високи мита за вноса на стомана (от 25%) и на алуминий (от 10%). Последва много мощен отпор от страна на съществени сътрудници на Съединени американски щати в лицето на Китай, Европа и Канада, които заплашиха с контрамерки.

Опасенията за назряваща международна търговка война се отразява отрицателно и на търговията на $ по отношение на останалите съществени валути, като днешното повишаване на еврото по отношение на зелените пари е спомагателен фактор, способствуващ за нападателните продажби на европейските акции.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява с 1,61% и е на път да завърши седмицата със загуба от към 3,5% - първо негово намаляване от три седмици насам.

Германският фондов показател DAX губи 2,2% от цената си и към този момент се търгува в най-ниски равнища от шест месеца насам (от септември 2017-а година), като евентуално ще завърши седмицата със спад от към 4 на 100. Френският показател CAC40 се намалява с 1,96%, италианският показател MIB - с 2,1% и английският FTSE100 - с 1,11%.

Въпреки, че по-малко от 1% от пазарът на стомана в Съединени американски щати се образува от европейския импорт, опасността за комерсиална война се отразява много отрицателно на акциите на европейските стоманодобивни компании. Акциите на Thyssenkrupp AG се намаляват с 1,95%, на ArcelorMittal SA - с 3%, на  Tenaris AG - с 1,46% и на Siemens AG - с 2,94%.

Акциите на автомобилните компании, които са значим консуматор на стомана в тяхното произвеждане, също реагират много отрицателно, като тези на Volkswagen се намаляват с 2,76%, на Damiler AG - с 2,41% и на BMW AG - с 1,65%.

Днешното изказване на Доналд Тръмп в Туитър, че " комерсиалната война е нещо добре и може да бъде извоювана елементарно ", задълбочава отрицателните трендове на пазарите на акции, като фючърсите на главните американски фондови показатели бележат нов стабилен спад преди старта на действителната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се намаляват с близо 250 пункта (спад с към 1%), на необятният показател S&P500 - с 0,69% и на софтуерният показател Nadaq100 - с 1,11%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР