В петък Доналд Тръмп стана първият бивш американски президент, срещу

...
В петък Доналд Тръмп стана първият бивш американски президент, срещу
Коментари Харесай

От ядрени програми до секретни документи в банята. В какво обвиняват Тръмп

В петък Доналд Тръмп стана първият някогашен американски президент, против който са повдигнати федерални обвинявания. Те включват нелегално задържане на класифицирани държавни документи след напускането на Белия дом, както и скрит план за възпрепятстване на федералното следствие по тематиката.

Reuters извежда пет съществени акцента от обвинителния акт.

Тръмп е задържал документи, свързани с военни и нуклеарни стратегии

Според обвинителния акт документите, съхранявани в имението на Тръмп " Мар-а-Лаго " във Флорида, са включвали информация за отбранителния и оръжейния капацитет на Съединени американски щати и непознати страни, американските нуклеарни стратегии, уязвимостта на Съединени американски щати при евентуални военни офанзиви и проекти за възможни ответни ограничения в отговор на задгранични набези.

Тръмп е споделял класифицирана информация с трети лица

По време на изявление с публицист през юли 2021 година в неговия клуб " Бедминстър " в Ню Джърси се твърди, че Тръмп е описал " проект за нахлуване " против друга страна, който е бил направен от боен чиновник. Тръмп е споделил, че информацията е " строго поверителна " и че е можел да я разсекрети като президент, само че към този момент не може. Размяната на отзиви е била записана, се споделя в обвинителния акт.

Твърди се, че на среща по-късно същата година, на същото място Тръмп е посочил на представител на своя комитет за политически дейности класифицирана карта на друга страна при разискването на провеждаща се там военна интервенция.

Тръмп е провел скрит план за укриване на документи със собствен помощник

След като през май 2022 година получава призовка от огромното жури, която изисква от него да показа всички документи с класифицирана маркировка, с които разполага, Тръмп, както се твърди, подрежда на помощника си Уолт Наута да придвижи 64 кашона с документи от складово помещение в „ Мар-а-Лаго “ в резиденцията на Тръмп.

Преди да бъде направено претършуване Наута е разговарял с Тръмп по телефона и по-късно е преместил 30 от тези кутии от резиденцията в помещение за предпазване, се споделя още в обвинителния акт.

Тръмп е съхранявал документите в банята

На една от фотосите, включени в обвинителния акт, се вижда по какъв начин кутиите, за които се твърди, че съдържат класифицирани документи, се съхраняват в банята в „ Мар-а-Лаго “. В имението са се провеждали разнообразни събития и събирания.

Тръмп е бил наясно с отговорността, която носи

Обвинителният акт включва и изказвания на Тръмп, направени по време на акцията и президентството му, които демонстрират, че той схваща значимостта на вярното боравене с класифицирани материали.

" В моята администрация ще ползвам всички закони, свързани със отбраната на класифицираната информация ", декларира той по време на акцията си през 2016 година " Никой не е над закона. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР