В петък Черно море ще гостува на един от двата

...
В петък Черно море ще гостува на един от двата
Коментари Харесай

Ето как Черно море стига до двете си победи над ЦСКА в София

В петък Черно море ще гостува на един от двата си най-големи кошмари в елита – ЦСКА. До този миг „ моряците ” са побеждавали единствено два пъти „ алените ” в столицата.

Ето по какъв начин варненци стигат до триумфите:

На 3 октомври 1964 година Черно море за първи път побеждава ЦСКА в София – с 2:1. Пред 25 000 фенове на „ Армията ” Симеон Николов извежда гостите напред с два бързи гола в 51-вата и 62-рата минути, а Иван Колев съумява единствено да направи загубата по-почетна с попадение в 72-рата минута. Варненци завършават с 10 души, защото в 87-ата минута е изпъден Трендафил Василев. Любопитно е, че на терена са шестима братя. Двама от тях са противници – Иван Василев е десен бек в ЦСКА, а Трендафил Василев играе на същия пост в Черно море. Титуляри за гостите са също Георги Димитров и Никола Димитров, а за домакините – Иван Колев и Тодор Колев.

Съставите:

ЦСКА: Стоян Йорданов, Иван Василев, Борис Гаганелов, Христо Маринчев, Борис Станков, Димитър Пенев, Васил Романов, Никола Цанев (55- Аспарух Никодимов), Тодор Колев, Янко Кирилов, Иван Колев

Черно море: Симеон Нинов, Трендафил Василев, Янко Атанасов, Димитър Боснов (86-Владимир Грозданов), Абил Билялов, Стефан Янев, Симеон Николов, Любен Атанасов, Георги Димитров, Стефан Богомилов, Никола Димитров

 

 

Впоследствие Черно море чака 39 години, с цел да победи за втори и финален път до момента ЦСКА като посетител. Това става на 12 април 2003 година. Любопитно е, че единствено четири дни по-рано „ моряците ” са надиграли Литекс с 2:0 в отсрочен мач в Ловеч. От там тимът продължава с рейс за дуела на „ Българска войска ”.

Варненци, водени от Вили Вуцов, излизат против водача в класирането и любимец за купата, месец след гибелта на своя президент Илия Павлов. Въпреки безпаричието след нещастието с боса, „ моряците ” играят мощно напролет и са в челото. Ситуацията пък е такава, че само победа на Черно море съхранява възможностите на Левски за златото. Затова Тодор Батков не се стиска и дава обещание солидна награда на подопечните на Вуцов за триумф против „ алените ”.

На терена Черно море удостоверява мощната си форма и вгорчава рождения ден на наставника на ЦСКА Стойчо Младенов. „ Моряците ” печелят с 2:1.

Емил Гъргоров дава задатък на ЦСКА в 29-ата минута от дузпа, само че в края на първото полувреме Светослав Петров си вкарва автогол. Четвърт час преди края Георги Илиев носи успеха на гостите.

Интригата за купата е върната, а след мача на бензиностанция преди излизане от София удовлетворени почитатели на Левски стопират рейса на Черно море и връчват на Вуцов и играчите шишета с уиски, бонбони и фъстъци. Купонът в автобуса стартира и не стопира нито за момент до Варна.

„ Победата над Литекс я поляхме единствено с каса бира в рейса. Но след тази на „ Амията ” автобусът ни се трансформира в бар. Пиехме, пеехме и се веселихме до Варна. Аз и доктор Кьосев бяхме най-активни в песните. Докторът несъмнено изпя обичаната си „ Йовано, Йованке ” 33 пъти. На другия ден ни раздадоха и наградата от Левски. Както не бяхме вземали няколко месеца заплати, парите ни пристигнаха дюшеш ”, връща се обратно във времето за „ Народно дело Седмицата ” един от игралите за Черно море в паметния мач на „ Армията ” Емил Тодоров-Зелето.

Въпреки че варненци връщат възможностите на Левски за първото място, в края на сезона ЦСКА въпреки всичко съумява да вдигне шампионската купа.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР