В петък бе подписан анекс към НРД между НЗОК и

...
В петък бе подписан анекс към НРД между НЗОК и
Коментари Харесай

Д-р Ал. Симидчиев пред novini.bg: Тръгваме по правилния път за реформиране на здравната система

В петък бе подписан анекс към НРД сред НЗОК и БЛС, с който дали се поставят първи стъпки по дългия път на реформрането в другояче болната ни здравна система? Питам доктор Александър Симидчиев, пулмолог, интернист с дълготраен опит в региона на белодробната функционална диагностика. Той е шеф на поделение в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи. Д-р Симидчиев е ръководител на Управителния съвет на съдружие " Въздух и здраве ". Той е депутат в 47-то Народно събрание от квотата на Демократична България и зам.-председател на непрекъснатата комисия по опазване на здравето в Народното събрание.



При всички положения подписването на анекса е стъпка в вярната посока, тъй като се усилват средствата, в това число и за работещите в системата. А знаете, че в нея

един от най-големите проблеми е кадровият, който се дължи на ниските хонорари.

Създава се опция за по-добра предварителна защита, профилактика и извънболнична помощ. Там растежът на преразпределение на бюджетни средства в най-голяма степен е в интерес на първичната, извънболничната и профилираната помощ, по този начин и на медико-диагностичните действия. Това значи, че хората отвън лечебните заведения ще могат да получават повече средства за назначение на проучвания на техни пациенти и надлежно могат да ръководят болесттите, без хората да бъдат приети в болница.

Клиничните пътеки на първа линия бяха увеличени с близо 25 на 100. Ще бъдат вдигнати заплатите на лекари, медицински сестри и санитари с един механизъм, очакван в рамковия контракт и обвързващ сключването на групово трудово заплащане и новите заплати в опазването на здравето, с това да се получават тези пари по клинична пътека.

Вече първичните и идващите прегледи са с увеличена цена в най-голяма степен за майчино и детско опазване на здравето. Тези пари действително ще стигнат до работещите в здравната система в първичната и профилираната първична помощ. Увеличаването на парите за детско и майчино опазване на здравето е значима стъпка за обществото ни. Педиатрите бяха в много нежелано състояние във връзка с заплати, само че към този момент няма да е по този начин в извънболничната помощ.



Основният фокус е, в случай че се правят профилактични прегледи, да са по-добре платени.

Акцентира се върху преференция и профилактика. Т.е. да опазим здравите хора. Както и към положителното ръководство на извънболничните медицински грижи. Така ще може да пазим хората от заболявания, а в случай че въпреки всичко това им се случи, да им бъде оказана навременна помощ.

Съвсем скоро считам да предложа изменение и допълнение на Закона за здравето. Реформата, която е забележима около подписването на НРД, е чисто бюджетната рамка на финансирането. По-малко забележим е процесът на възстановяване на метода, по който се регистрира дейноста през електронната система, т.е., през Националната здравно осведомителна система, което ще разреши по-добро ръководство в опазването на здравето. Защото е значимо освен да има повече пари за здраве, само че и по-добро ръководство на средствата. В момента „ Информационно обслужване ”, дружно с компаниите, които поддържат софтуера на фармацевти и лекари, работят интензивно в тази тенденция. Тя ще понижи административния напън и нуждата да се попълнят голям брой документи.

Законопроектът, който аз ще внеса, добавя в три посоки Закона за здравето. Първо, предлагам да се сътвори орган, който ще разрешава здравната тактика да не се „ чупи ” сред промяната на съставите на обособените парламенти. Тя да може да продължава стабилно и систематично сред обособените парламентарни сформира. Така ще може да има непрекъснат орган, който да продължава здравната промяна без спиране. Второ, да се дефинират по-добре правата и отговорностите на пациентите. Трето, да се вкара тематиката за отдалеченото здравно обслужване в правния мир, с цел да не е въпрос на персонално решение по какъв начин да работим, а да има законова рамка, която да дефинира това и всичко да е в интерес на пациентите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР