В петък Amnesty International обвини Испания и Мароко в прикриване

...
В петък Amnesty International обвини Испания и Мароко в прикриване
Коментари Харесай

Amnesty: Испания и Мароко не разследваха трагедията с бежанци в Мелиля

В петък Amnesty International упрекна Испания и Мароко в прикриване на обстоятелството, че не са разследвали вярно събитията на границата на испанския анклав Мелиля предходната година, оповестява " Ройтерс ".

" Една година след касапницата в Мелила, испанските и мароканските управляващи освен не престават да отхвърлят всякаква отговорност, само че и предотвратяват опитите да се открие истината, съобщи генералният секретар на Amnesty International, Агнес Каламар. Уроците от Мелила би трябвало да бъдат научени или - случайната загуба на живот, насилието и безнаказаността по границите ще продължат ", добави Каламард.

Amnesty съобщи, че управляващите не са създали никакъв опит да върнат в страните им останките на жертвите. Не са дали цялостен лист с имена и аргументи за гибелта, както и записи от камери за видеонаблюдение, които биха могли да оказват помощ за следствието.
 Стотици мигранти се пробваха да нахлуят в испанския анклав Мелиля
Стотици мигранти се пробваха да нахлуят в испанския анклав Мелиля

Опитът за взлом е траял два часа

Припомняме, че на 24 юни 2002 година към 2000 мигранти и бежанци от Субсахарска Африка се пробваха да влязат в северноафриканския анклав на Испания от Мароко. Най-малко 37 починаха и минимум 76 са в неопределеност, сподели неправителствената организация.

Мароко заяви, че 23 души са починали в конфликт, когато мигранти са паднали от оградата, а Испания съобщи, че няма смъртни случаи на нейна територия.

Рибарска лодка, цялостна със стотици мигранти, потъна край югозападния бряг на Гърция по-рано този месец по време на пътешестване, което стартира от Либия и трябваше да приключи в Италия . Най-малко 82 са убити, а стотици към момента са в неопределеност.

Главният прокурор на Испания проверява случая в Мелила, само че отхвърли да повдигне обвинявания против испански чиновници, които съгласно него не са знаели за съдбовното конфликт. Испанските депутати отхвърлиха апелите за парламентарно следствие.

Справянето със събитието от управляващите от двете страни на границата обаче беше подложено на критика от правозащитни групи и самостоятелни следователи.

Испанският омбудсман сподели, че Испания е върнала тези, които са прескочили оградата, без да прегледа техните случаи, а комисарят на Организация на обединените нации по правата на индивида сподели, че не са разкрили " същински и ефикасен достъп до леговище на границата ".
 Стотици мигранти се пробваха да нахлуят в испанския анклав Мелиля
Стотици мигранти се пробваха да нахлуят в испанския анклав Мелиля

Опитът за взлом е траял два часа

Говорител на испанското вътрешно министерство сподели, че следствието от основния прокурор на Испания е осъществено " с цялостни гаранции и за дълбочина ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР