В петък администрацията на президента на САЩ Джо Байдън даде

...
В петък администрацията на президента на САЩ Джо Байдън даде
Коментари Харесай

След като Турция прие Швеция в НАТО, САЩ ѝ даде зелена светлина за доставка на F-16

В петък администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън даде зелена светлина за продажбата на 40 изтребителя F-16 на Турция. Ако Конгресът в страната не възрази, Турция ще получи и рационализация на 79 от наличните си изтребители, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати.

Новината идва, откакто във вторник Турция, с което не позволяваше на Швеция да се причисли към НАТО. В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган за участието в НАТО.

В петък администрацията на Байдън публично осведоми Конгреса за желанието си да продължи с продажбата на изтребители F-16 на Турция на стойност 23 милиарда $ . Конгресът разполага с 15 дни, с цел да възрази против решението, след което то се смята за дефинитивно.

По информация на Ройтерс не се чака Конгресът да блокира договорката.

" Това не беше решение, до което стигнах елементарно ", сподели сенаторът демократ Бен Кардин , ръководител на сенатската комисия по външни връзки. Това е една от четирите основни комисии, които би трябвало да одобрят доставката на оръжие.

Кардин сподели, че Турция би трябвало да усъвършенства положението на човешките права в страната си, да сътрудничи повече при търсенето на отговорност от Русия за нашествието ѝ в Украйна и да помогне за намаление на температурата в Близкия изток.

Успоредно с утвърдената доставка на самолети за Турция държавното управление на Байдън даде зелена светлина и за продажбата на 20 стелт изтребителя F-35 на Гърция .

Често решенията за доставка на огромно количество оръжия от страна на Съединени американски щати са свързани със обстановката с правата на индивида в съответната страна или с дипломатически въпроси. Те могат да забавят или спрат такива покупко-продажби.

Турция подаде поръчка за закупуване на самолетите през октомври 2021 година Няколко месеца по-късно Швеция и Финландия подадоха молба за участие в НАТО. Забавилото се утвърждение от турска страна за присъединението на Швеция се трансформира в спънка за приемане на F-16.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР