В петък, 24 юни кметът на Смоленск Андрей Борисов публикува

...
В петък, 24 юни кметът на Смоленск Андрей Борисов публикува
Коментари Харесай

Русия свали полското знаме от мемориала в Катин

В петък, 24 юни кметът на Смоленск Андрей Борисов разгласява фотография на два пилона - единият с съветско знаме и един празен с подпряна на него стълба - заявявайки, че полското знаме е отстранено. Той написа в профила си в обществената мрежа ВКонтакте, че „ на съветските монументи не би трябвало да има полски флагове “, като в това време разгласи премахването на полското знаме от мемориала в Катин. Борисов сподели, че съветското министерство на културата е взело решение по въпроса.
Пилонът със сваленото полско знаме
„ Вярвам, че министерството е взело единственото вярно решение – да отстрани полското знаме. Катин е съветски мемориал, това е съветска история “, написа той в обществената мрежа.

Телата на повече от 4000 полски военнопленници са заровени в гробището, което се ръководи от съветските управляващи.

Директорът на Музея за модерна съветска история Ирина Великанова, чиято институция поддържа полското военно гробище в Катин, също разяснява обстановката.

„ Премахването на полските флагове от военните гробища в Катин и Медное е породено от политиката на Полша по отношение на Русия. Двете флагове, съветското и полското, бяха знаци на другарството сред нашите страни. Това, което се случва през днешния ден, няма нищо общо с другарството “, сподели тя.

„ Полша организира намерено враждебна политика по отношение на Русия. Това включва циничното срутване на монументи на руските войници-освободители, както и поддръжката за антируския режим в Украйна “, разяснява Великанова.

„ Това е следващият акт на неприязън от страна на Кремъл и детайл от антиполската акция, която се организира от доста години “, уточни Станислав Жарин, представител на полския министър, координиращ специфичните служби. Според него дейностите на Русия са доказателство за страните от НАТО за нейната политика на умишлена борба със западните страни.

Полша и Русия имат враждебни и напрегнати връзки една към друга от няколко години – да вземем за пример в Полша се отстраняват монументи на благодарност към руската войска, които бяха издигнати през годините на социализма в Полската национална република. Междувременно Русия употребява ответна тактичност, разрушавайки полските монументи на своя територия.

Този ход в допълнение утежнява връзките сред двете страни след водещата роля на Полша в опълчването на войната в Украйна.

" Ще се опитаме да се намесим на политическо равнище, само че не съм необикновен оптимист по отношение на дейностите на съветската страна. Русия е много нападателна във външната политика ", акцентира полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР