В пет вместо в две избирателни секции ще могат да

...
В пет вместо в две избирателни секции ще могат да
Коментари Харесай

В пет избирателни секции ще могат да гласуват македонските българи

В пет вместо в две изборни секции ще могат да гласоподават хората с български паспорти тази година в Република Северна Македония. Гласуването ще се организира на фона на изострените връзки сред двете страни и сигнали за език на омразата против хора с българско съзнание.

На фона на изострените връзки сред София и Скопие македонските българи ще гласоподават за българския парламент.

На изборите за български парламент през 2017 година в Република Северна Македония са дали своят вот 400 души с български паспорт.



Преди четири години в Битоля са дали своят вот 127 души, а в Скопие - 273. Надеждите са тази година гласуването да мине при явно по-голям интерес на фона на все по-честите сигнали за тормоз над македонски българи.

" Хората, в случай че желаят да си осъществят правата в Македония, би трябвало по-масово да излязат да гласоподават. Да си осъществят правата като българи в Македония ", съобщи Илия Стояновски.



Тази година македонските българи ще гласоподават в пет, а не в две секции: в Скопие, Битоля, Охрид, Щип и Струмица.

" Те са като райони подбрани, тъкмо по този начин са подбрани като райони, с цел да може близките места да гласоподават. Те са районни центрове в Македония ", сподели македонският българин Никола Попилиев.

Македонските българи чакат една смяна в България: да изяснява по-добре позицията си.

" България направи доста неща за Македония в миналите 30 години. За страдание, това действително не е отразено в македонското общество ", счита Попилиев.

В Скопие остава в действие полицейски час и възбрана за излизане от 22.00 до 5.00 ч. сутринта. Това, обаче, няма да попречи на нашите сънародници да гласоподават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР