В песента "Пророчествата на Вьолва" от сборника "Старите Еди", датирани

...
В песента "Пророчествата на Вьолва" от сборника "Старите Еди", датирани
Коментари Харесай

Вулкан е обърнал Исландия към християнството

В песента "Пророчествата на Вьолва " от сборника "Старите Еди ", датирани към 10 век, пророчицата предсказва великански прелом, който щял да промени света и на него щял да пристигна да ръководи нов господ.

Ръководителят на екипа Тим Нюфилд и сътрудниците му от Джорджтаунския университет считат, че въпросната ария се е появила на границата сред езическата и християнската ера в Исландия, а визираният прелом в действителност е огромно вулканично изригване.

Знаейки времето на изригването на вулкана от песните, както и от статистически данни за активността на най-големите вулкани в Исландия, учените са изследвали проби от ледените пластове от съответния интервал в Гренландия.

В пластовете от лед, формирани през 10-ти век. пепелни останки са били открити в пласта, датиращ от 939 година.

Историческите данни и писмените сведения на съвременници сочат, че в Европа през посочената година е имало странна "мъгла " и лете, и зиме, а лятото е било извънредно студено.

След провеждането на химически проучвания учените стигат до извода, че комбинацията от химически детайли в съответните проби демонстрират, че изригването е на един от най-големите вулкани в света - Елдгяу.

Изчисленията са посочили, че катаклизмът е довел до това, че лятото в Северното полукълбо е станало по-студено с към 2 градуса.

В цяла Европа и Азия до Северен Китай е последвала доста студена зима и изсъхнало лятото.
Като следствие, реколтата е била доста слаба, добитъкът е умирал, а в допълнение реколтата е нападана от скакалци.
За апетит през този интервал се оповестява в Ирак, Германия и Китай.

Ясно е, че това е имало извънредно отрицателно влияние върху живота на хората.
Това събитие, съгласно Нюфилд, е служило като спомагателен мотив за християнските проповедници от това време и изяснява за какво езичниците в Исландия почнали всеобщо да одобряват християнството.

Вулканичната интензивност директно визира климата на Земята.

Емисиите на въглероден диоксид водят до повишение на температурата на повърхността, само че въпреки това, според от състава на продуктите на вулканичното изригване, пепелните частици и аерозолите в атмосферата намаляват температурата, поради резултата на отразяване на част от слънчевите лъчи.
Такива произшествия са се случвали нееднократно в историята на Земята, а последствията от такива катаклизми са вулканични зими, всеобщ апетит и епидемии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР