В перуанската столица Лима се разразиха сблъсъци между силите за

...
В перуанската столица Лима се разразиха сблъсъци между силите за
Коментари Харесай

Безредици в Перу след импийчмънта на президента Вискара

В перуанската столица Лима се развихриха конфликти сред силите за сигурност и протестиращи против импийчмънта на президента Мартин Вискара, заяви Би Би Си.

В понеделник конгресът на страната гласоподава импийчмънт на Вискара поради изказванията, че е възлагал държавни поръчки в подмяна на подкупи.
Мануел Мерино Снимка: Ройтерс
Размириците започнаха, когато ръководителят на конгреса Мануел Мерино постави клетва като краткотраен президент на страната.

Има опасения от възходящата политическа рецесия, защото Перу е изправен пред сериозен стопански спад, провокиран от пандемията с ковид.
Снимка: Ройтерс
Президентът Вискара се радва на непрекъсната поддръжка измежду доста гласоподаватели поради опитите си за промени.

Като самостоятелен той неведнъж се сблъсква с конгреса и някои от неговите поддръжници назовават свалянето му от служба прелом.

Преди това Вискара съобщи, че ще одобри гласуването за импийчмънт, няма да предприеме никакви правни дейности и ще напусне президентския замък. Но във вторник той сложи под въпрос „ законността и легитимността “ на отстраняването му.

" Законността е под въпрос, защото Конституционният съд към момента не се е произнесъл, а легитимността ми е дадена от хората ", сподели той пред кореспонденти пред дома си в Лима.

Очаква се Мерино да поеме президентството до юли 2021 година, когато изтича мандатът на Вискара.

57-годишният Вискара отхвърли изказванията, че е приемал подкупи в размер на 640 000 щатски $ до момента в който е бил губернатор на южния район Мокегуа.
Мартин Вискара Снимка: Ройтерс
Той стана президент през март 2018 година и беше замесен в яростна борба с конгреса, който е доминиран от конкурентни партии.
По материал от БГНЕС
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР