В периода януари-септември 2017 г. Газпром“ е увеличил доставките на

...
В периода януари-септември 2017 г. Газпром“ е увеличил доставките на
Коментари Харесай

„Газпром“: Доставките на газ за България са нараснали с 9,9% за 9 месеца

В интервала януари-септември 2017 година „ Газпром “ е нараснал доставките на природен газ в страните, които в бъдеще могат да станат консуматори на „ синьо гориво “ по плана „ Турски поток “.

По предварителни данни, за 9-те месеца на 2017 година доставките на съветски природен газ за Турция са се нараснали с 24% спрямо индикаторите за същия интервал на предходната година. Само за септември те са нарастнали с цели 41,2%.

“Продължава да пораства търсенето на съветски газ в Южна Европа и Балканите. Например, износът за Сърбия в интервала януари-септември се е повишил с 31,7%, за Унгария – с 26,9%, за България – с 9,9%, за Гърция – с 16,5%. Износът за Гърция през септември е повишен с 37,6% по отношение на същия месец на предходната година “, се споделя в известие на съветския газов холдинг.

„ Турски поток “ е план за експортен газопровод от Русия за Турция по дъното на Черно море. След като излезе на турския бряг тръбата ще бъде продължена до границите на страната със прилежащите страни, напомня ТАСС, без да прецизира за коя страната става дума – България или Гърция. Първата права от газопровода е предопределена да покрие потребностите на турския пазар, а втората ще доставя с газ страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка една от тези две прави е по 15,75 милиарда куб.м. газ годишно.

Със строителството на морския сектор от газопровода се занимава компанията South Stream Transport B.V., която е 100% дъщерна благосъстоятелност на „ Газпром “.

Президентът на „ Газпром “ Алексей Милер заяви по-рано, че първата морска права на „ Турски поток “ ще доближи европейските крайбрежия на Турция през 2018 година, а втората – през 2019 година Той акцентира, че съвсем всички страни от Южна и Югоизточна Европа са показали интерес за доставки на съветски газ по „ Турски поток “.

Проектът „ Турски поток “
На 7 май „ Газпром “ стартира строителството на морския сектор от газопровода „ Турски поток “ край съветските крайбрежия на Черно море. Дължината на морската права е към 910 км, а на сухопътната част по територията на Турция – 180 км. Общата стойност на плана при вероятното строителство на четири прави, както се планираше в началото, се прави оценка на 11,4 милиарда евро.

По-рано стана известно, че през 2017 година „ Газпром “ може да усили финансирането на строителството с 50 милиарда рубли спрямо първичните проекти. За тази година „ Газпром “ предвиждаше да вложи в плана 41,92 милиарда рубли, с увеличението тази сума може да набъбне до 91,92 милиарда рубли. /БГНЕС и ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР