В периода между 20-те и 90-те години на 20-и век

...
В периода между 20-те и 90-те години на 20-и век
Коментари Харесай

Стюардеси разказаха как ги третират като парче месо

В интервала сред 20-те и 90-те години на 20-и век всеки млад стюард или стюардеса е мечтаел да стартира да работи за „ златната “ американска самолетна компания „ Панам “. Изглежда, обаче, че зад по този начин мечтаната специалност и съвършената визия се крие мрачна действителност за салонните чиновници, работещи там, написа „ Daily Express “.

Докато правел изследване за своята нова книга доктор Брайс Евънс – професор по история в университета „ Ливърпул Хоуп “ разговарял с някогашни служащи на превозвача. По време на тези диалози той научи шокиращата действителност, в която живеели някои от тях.

Там важат извънредно строги правила, като да вземем за пример какъв брой изкъсо се следи за външния тип на чиновниците. Всъщност, съгласно някогашна стюардеса, нечовешките стандарти за хубост били причина човек да изгуби работата си за нещо обикновено като качване на няколко килца.

Според един от чиновниците, с които доктор Евънс е приказвал, екипажът е бил постоянно проверяван за тежестта, с цел да е несъмнено, че никой не е надебелял. И това не е всичко – хората били наемани и уволнявали съгласно метода, по който наподобяват.
 Стюардеси описаха по какъв начин ги третират като

Един документ от 60-те години, открит от доктор Евънс, разкрива по какъв начин претендентите можело да получат отвод за позицията, тъй като са елементарни, непривлекателни, разведени, „ има дете “, „ студена, пасивна “, „ прекалено много грим на очите “, „ тантуреста – глава прекомерно дребна за тялото “, „ джудо здрависване “.

В същото време претенденти са били назначавани, тъй като са: „ домошарка “, „ наподобява като дама “, „ хубаво момиче, прелестно “ или „ другар на изпълнителния шеф “.

Д-р Евънс разяснява: „ Това е двуличната природа на „ Панам “ – от една страна имате тази „ златна ера “ с красиви тела, само че въпреки това те са се отнасяли с хората като с парче месо “.



Въпреки това той показва, че доста от чиновниците, с които е приказвал, не били впечатлени от разпоредбите, които им били наложени: „ Когато им загатвах за това, никой нямаше проблем с изискванията и никой не се почувства подтиснат. И въпреки всичко малко на брой се задържали година или повече в специалността, а мнозина се омъжили за заможни пасажери или водачи “.

Много от някогашните стюардеси споделят, че им е било мъчително, че ролята им на чиновник в салона е била „ сексуализирана “ в известната просвета в последните години. „ Имаше същинско отчаяние и те желаеха да бележит професионализма в тази работа и че не става дума за секси девойки в униформи “, споделя историкът.
 Стюардеси описаха по какъв начин ги третират като

„ В това отношение „ Панам “ беше висока класа. Някои от другите авиолинии по това време имаха стюардеси по къси панталони. Но „ Панам “ в никакъв случай не падна толкоз на ниска цена “, прибавя той.

Независимо от това, един от проблемите, които някогашна стюардеса е имала с компанията, е бил методът, по който водачите се отнасяли със чиновниците в салона.

„ Много някогашни стюардеси си спомнят неприязънта, която изпитвали към водачите, които се мислели за „ богове на небето “ и даже се оплаквали и се мръщели, когато не получавали храната, която желали “, изяснява доктор Евънс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР