В периода май 2017 – октомври 2020 г. (МРРБ) е

...
В периода май 2017 – октомври 2020 г. (МРРБ) е
Коментари Харесай

Над 1637 км републикански пътища са ремонтирани с пари от държавния бюджет, над 432 км – от фондове на ЕС

В интервала май 2017 – октомври 2020 година (МРРБ) е положило старания и е осигурило забележителен финансов запас както от държавния бюджет, по този начин и посредством стратегиите на Европейския съюз за рехабилитацията и поддържането на републиканската пътна мрежа, която е 20 хиляди км.
Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството в отговор на запитване от народни представители за политиката на министерството по отношение на реконструкцията, рехабилитацията и поддръжката на републиканската пътна мрежа.
Регионалният министър посочи, че през този интервал обезпечените средства за поддръжка на пътна инфраструктура са над 488 млн. лева Близо 1,3 милиарда лева от държавния бюджет са средствата за ремонт на пътища и уреди. 31 млн. лева са целеви за обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от геодинамични процеси и феномени.
По 2014-2020 са подписани 31 контракта за финансиране рехабилитацията на пътни прави с обща дължина 552 км. Предоставената безплатна финансова помощ е 396,3 млн. лева, заяви още районният министър.
Общо 146 км пътища са рехабилитирани или в развой на рехабилитация или строителство с финансиране от стратегиите за трансгранично съдействие.
В интервала 2017 – 2020 година ремонтираните сектори със средства от държавния бюджет са 1637,883, а от фондове на Европейски Съюз – 432,322 км, регистрира министърът.
Напълно приключени са ремонтите работи по 10 виадукта на. В развой на осъществяване са още 18 уреди. Отделно се извършват действия като ремонт на лявата тръба на тунел „ Витиня “, а десните тръби на тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ са ремонтирани през 2018 година като са приведени в сходство с всички европейски условия, разяснява още министърът.
Аврамова осведоми, че ремонтираните по Програма „ Основен ремонт “ на АПИ уреди са 7 в областите Варна, Перник, Враца, Бургас и Сливен. 62 огромни уреди са ремонтирани и 2 нови са построени със средства по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014–2020 година
разпределя обезпечените средства за подготовка и реализация на планове за ремонт на пътни сектори и уреди, както и за настоящо поддържане на пътищата, в това число превантивни действия, ремонт при спешни обстановки, зимно поддържане, замяна на знаци, маркировка и ограничаващи системи.
Като министър на районното развиване и благоустройство мой водещ приоритет е повишение точно на качеството при осъществяване на строителни работи, в резултат на което интензивно работим, взаимно с народните представители, за изменение на нормативната база в тази посока, акцентира Аврамова. Тя подсети, че за разглеждане в Народното събрание са импортирани промени и в Закона за устройство на територията, които са в посока завишаване контрола върху строителството. През 2019 година бяха направени промени и в гаранционните периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, уреди и строителни обекти. Гаранционният период при реорганизация и главен ремонт на републикански пътища е повишен от 2 на 3 години. Увеличени бяха и гаранционните периоди при строителството на автомагистралите, първокласни, второкласни и третокласни пътища.
 Премиерът: Обмисляме да осигурим 50-100 млн. лева за пътища по селата Премиерът: Обмисляме да осигурим 50-100 млн. лева за пътища по селата
" Единственият метод да има съгласие сред християни и мюсюлмани е като се усъвършенства непрестанно средата на живот. Да се строят п...
Ключов приоритет е освен гарантиране качеството на през днешния ден употребяваната инфраструктура, само че и на тази, която сега се построява и генерации след нас ще употребяват, съобщи Аврамова. Тя подсети, че приоритет на държавното управление е завършването на магистралния пръстен, възстановяване на транспортната съгласуваност сред Северна и Южна България и гарантиране безвредното и комфортно прекосяване по трансевропейските коридори на територията на страната. През последните 3 години интензивно се работи в посока строителството на автомагистралите „ Хемус “, „ Струма “ и „ Европа “ и на сектора от „ Цариградско шосе “ до пътен възел „ Младост “. Стартира модернизацията на пътя „ Видин - Ботевград “ и се действа стартът на автомагистралата „ Русе - Велико Търново “, които са част надлежно от трансевропейските коридори №4 и №9. Подготвя се построяването на тунела под прохода Шипка. Търсят се разновидности за обезпечаване на финансови източници за подготовката и осъществяване на автомагистрала „ Черно море “ и на тунела под прохода „ Петрохан “, разяснява Аврамова.
Важен акцент в политиката на министерството е пътната сигурност – ремонтът и рехабилитацията на прави от републиканската пътна мрежа водят до понижаване на предпоставките за пътни произшествия, сподели още тя.
Не са малко напъните на министерството и на АПИ за ремонт и рехабилитация на републиканската пътна мрежа. Разбира се, не всички пътища съумяваме да приведем в чудесно положение. Това изисква забележителен финансов запас и време, само че всички структури на Министерство на регионалното развитие работят интензивно за поддържане безвредна инфраструктура, гарантираща свързаността сред обособените райони в България, както и свързването с Европа, означи Аврамова.
В отговор на различен въпрос – за завършването на третокласния път сред селата Бойково и Лилково районният министър разяснява, че през 2021 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще търси такава опция и акцентира, че са нужни забележителен размер средства.
Във връзка с възобновяване на тротоари, пешеходни пътеки и отбивки за спирки на път ІІ-81 Костинброд – Бучин проход в с. Бучин проход Петя Аврамова изясни, че при рехабилитацията на 43 км от трасето със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година е изпълнено възобновяване на съществуващи уреди по трасето. Министърът изрази подготвеност, при положение, че има нещо, което попречва естественото придвижване за жителите на селото, да бъде разисквано на място с представители на Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР