В периода, когато Йоловски беше начело на министерството с дейността

...
В периода, когато Йоловски беше начело на министерството с дейността
Коментари Харесай

Уволнения и рокади в много министерства, Йоловски се връща като з...

В интервала, когато Йоловски беше отпред на министерството с активността на ведомството бе обвързван един от най-проблемните проблеми по време на ръководството на кабинета " Денков - Габриел ". Първият тур на локалните избори през октомври бе извършен с напълно хартиено гласоподаване по решение на ЦИК, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " ИТН " разпространиха информация от Държавна организация " Национална сигурност (ДАНС), която разтълкуваха като опит за операция на вота. Тогава беше обявено, че един от заместник-министрите на Йоловски - Михаил Стойнов, нерегламентирано е снимал и трансферирал на флаш памет процеса по генериране на код, с който се подписва софтуерът на машините. Стойнов пък разяснява, че машините не броят гласовете, а единствено отпечатват бюлетини, само че решението на ЦИК беше дефинитивно.

Паралелно, дни преди локалните избори през октомври, тогавашният ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова разгласи, че Александър Йоловски е съобщил пред председателски съвет в Народното събрание, че съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и депутатът от " Демократична България " Божидар Божанов са му оказвали напън, свързван с публични поръчки за 600 млн. лв.. След това Софийската градска прокуратура стартира следствие за закани против Йоловски, като тогава му беше назначена и защита.

В края на март, когато към момента беше министър председател, Николай Денков съобщи, че се надява министрите на вътрешните работи и на електронното ръководство Калин Стоянов и Александър Йоловски да не са в служебното държавно управление, тъй като това би хвърлило сянка върху честността на вота.

 

Промени има в общо шест министерства. В министерството на защитата постове заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.

Илиев до този миг то е бил консултант в политическия кабинет в Министерството на защитата, се показва в известието на Министерския съвет. В интервала януари 2019 година - юни 2023 година е бил шеф на дирекция " Отбранителна политика " в отрасловото министерство.

Според формалната визитка Иван Пейков е дълготраен чиновник на Министерството на защитата - работил е като специалист в отдел " Международни контракти ", дирекция " Политиката по въоръженията ", бил е заместител основен контрольор. Аделина Николова до този миг е била шеф на дирекция " Обществени поръчки в защитата " във ведомството.

За заместник-министър на труда и обществената политика са назначени Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. От същия пост е освободена Елка Налбантова. Лазаров е заемал поста (от ноември 2007 година до юли 2009 г.) и в държавното управление на Сергей Станишев. А също в това на Пламен Орешарски (от юни 2013 година - август 2014 година ноември), във второто и третото държавно управление на Бойко Борисов. От август 2022 до юни 2023 година е бил длъжностен заместител министър-председател и длъжностен министър на труда и обществената политика в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Наталия Ефремова от август 2022 година до юни 2023 година е заместник-министър на труда и обществената политика отново в служебното държавно управление на Донев. От юни 2023 година тя още веднъж заема поста заместител основен шеф Групово дело " Европейски фондове, интернационалните планове и стратегии ".

От спортното министерство са уволнени Иво Кацаров и Даниела Дашева, Стоян Андонов пък става зам.-министър там. Андонов е заемал поста и през 2018 година до 2021 година в третото държавно управление на Бойко Борисов.

За зам.-министър на районното развиване и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. Бисерка Цанева заема длъжността в правосъдното министерство. Според формалната ѝ визитка от 2017 година досега е шеф на дирекция " Обществени поръчки " в Министерство на регионалното развитие. От 2020 до 2021 година е била заместник-председател на Надзорния съвет на " Български ВиК холдинг " ЕАД.

 

Михаил Околийски и Илко Гетов са освободени от поста заместник-министър на опазването на здравето, се схваща от прессъобщението. С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата. Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи. С постовете си в просветителното министерство се разделя Генка Петрова-Ташкова. Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на стопанската система и промишлеността.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР