В периода 25-29 септември 2023 г. в централата на Международната

...
В периода 25-29 септември 2023 г. в централата на Международната
Коментари Харесай

Съоръжението за плазмено изгаряне на РАО бе представено на Генерална конференция на МААЕ /снимки/

В интервала 25-29 септември 2023 година в централата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) – Виена, се състоя 67-мата Генерална конференция на организацията.
По време на най-важния конгрес на МААЕ бе проведен взаимен щанд на Европейската комисия, Испания и България, в чието публично разкриване взеха присъединяване Рафаело Гроси – общоприет шеф на МААЕ, Масимо Гариба – заместник-генерален шеф на Групово дело „ Енергетика ” на Европейската комисия, Николай Николов – заместник-министър на енергетиката на България, и Национален парк Естер Монтерубио Вилар – дипломат на Испания в Австрия.
Фокусът на българското показване във Виена беше върху един от най-значимите планове, осъществени благодарение на Международен фонд „ Козлодуй “, – построяването на апаратура за отнасяне и кондициониране на радиоактивни боклуци (РАО), при което се реализира огромен коефициент на понижаване на техния размер. Съоръжението за плазмено изгаряне е неповторима технология и посредством опциите й за подаване на разнообразни комбинации РАО се реализира висок коефициент на съкращаване, който е мъчно изпълним посредством други технологии. Това подсигурява спазването на всички правила за ръководство на РАО и най-много – погребение на минимални количества и необременяване на бъдещите генерации с грижа за РАО, генерирани в нашето съвремие. Реализацията на плана е дело на интернационален консорциум. Съоръжението е построено в интерес на безвредното извеждане от употреба на спрените 1-4 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, с което е натоварено Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО). 
Участниците във форума демонстрираха забележителен професионален интерес към показаната технология, споделят български представители в конференцията. Този факт акцентира значимостта на един различен съпътстващ план: през 2022 година, в съдействие със Съвместния проучвателен център на Европейската комисия (Joint Research Centre - JRC), беше осъществен план „ Управление на познания в региона на извеждането от употреба и ръководството на радиоактивни боклуци “, в границите на който добитият опит от употребата на Съоръжението за плазмено изгаряне беше показан от Директива за птиците РАО като Продукт на знанието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР