В периода 24 май - 30 юни в Националната галерия

...
В периода 24 май - 30 юни в Националната галерия
Коментари Харесай

Мечът на хан Кубрат от Ермитажа идва на изложба в София


В интервала 24 май - 30 юни в Националната изложба ще бъде показана галерия, част от която са и Дните на Ермитажа в София (27 и 28 май). Сред експонатите ще бъдат меча на хан Кубрат, обвързваните с него артефакти и други движими културни полезности от фонда на Ермитажа в Санкт Петербург, Русия.

По този мотив Министерският съвет одобри решение за обезпечаване на държавна гаранция за експозицията. В сходство със застрахователната стойност на експонатите, е належащо да бъде обезпечена държавна гаранция за краткотрайни експозиции в страната в размер на 50 000 лева, като сумата ще бъде блокирана за интервала на превозване, образуване и експониране на изложбата през 2019 година

Представянето на изложбата ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от съкровището от Малая Перешчепина, едно от най-значимите български съкровища намерено на територия отвън актуалните български земи.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР