В периода 19-22 април 2023 г. ОУ “Алеко Константинов –

...
В периода 19-22 април 2023 г. ОУ “Алеко Константинов –
Коментари Харесай

Неделни училища от Гърция на гости на ОУ А. Константинов

В интервала 19-22 април 2023 година ОУ “Алеко Константинов ” – град Пловдив още веднъж бе хазаин на две групи с възпитаници и учители от българските неделни учебни заведения „ Св. св. Кирил и Методий “ в Атина и Гръцко-българското културно-образователно сдружение в Дикеа, Орестиада – Гърция.

Посещението бе планувано в границите на плановете “Заедно в Пловдив ” и “Опознаваме България и я обичаме – дружно в Пловдив ” по Националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “ на МОН, модул “Партньорства ”.

Предишното посещаване на възпитаници и учители от българското неделно учебно заведение “Св.Св.Кирил и Методий ” – град Атина в ОУ “Алеко Константинов ” бе през юни 2021 година и остави трайни и незабравими прекарвания и другарства.

В рамките на плана, учениците и техните ръководители имаха опция да поддържат връзка на родния си български език, да учат и споделят със своите връстници, да опознаят Пловдив и да се допрян до богатото му културно-историческо завещание.

С работилница на словото и театрална литературна игра, с песни, танци и доста усмивки мина срещата в ОУ “Алеко Константинов ”, след което участниците от трите учебни заведения продължиха дружно своето странствуване по следите на времето в Стария град и Епископската базилика на Филипопол.

Приключението продължи в търсене и свързване с българския дух в Сопот, Калофер и Карлово, където децата и техните учители посетиха дружно къщата музей на Иван Вазов и Радиното учебно заведение в Сопот, поклониха се пред паметника на Вазов, а в Калофер се допряха до достоверния дух на Даскал Ботевото учебно заведение, къщата музей на Христо Ботев и мемориалния монумент на поета бунтовник. С рецитали и драматизация, танци и доста усмивки учениците и техните учители се потопиха в неповторимата българска възрожденска атмосфера и нематериалност, а за край оставиха своите послания в лично дърво на паметта.

Заредени с доста позитивни страсти и усещания от миналите четири дни, обогатени с нови познания и другарства, децата се свързаха прочувствено със своя роден български език, с историята и културата на град Пловдив и на България.

Чудното премеждие завърши с признателност и очакване за нови вдъхновяващи истории и срещи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР