В периода 16 ноември – 15 декември 2022 г., екипът

...
В периода 16 ноември – 15 декември 2022 г., екипът
Коментари Харесай

ОИЦ-Силистра представи общата рамка на новия програмен период 2021-2027

В интервала 16 ноември – 15 декември 2022 година, екипът на Областен информативен център – Силистра (ОИЦ) посети всички общини от област Силистра и организира осведомителни срещи с присъединяване на представители на локалните управляващи, читалища, организации и институции, жители, медии.

Събитията бяха част от Националната самодейност на Мрежата от ОИЦ в България за 2022 година, отдадена на Новия програмен интервал 2021-2027. Пред заинтригуваните страни бе показана общата финансова рамка, както и направленията, по които ще бъдат вложени европейските средства в България.

С над 23 милиарда лв. от Европейските фондове за споделено ръководство (ЕФСУ) ще разполага през този програмен интервал страната ни за реализиране на ресурсно-ефективна и конкурентоспособна стопанска система, за усилване на научноизследователските и иновационни действия, за стабилно ръководство и потребление на естествените запаси, за възстановяване на транспортна съгласуваност, развиване на човешкия капитал и интегрирано развиване на районите. Целите, заложени в Споразумението за партньорство, ще бъдат реализирани посредством осъществяването на 10 стратегии: „ Развитие на районите “, „ Развитие на човешките запаси “, „ Образование “, „ Храни и главно материално подкрепяне “, „ Околна среда “, „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “, „ Транспортна съгласуваност “, „ Морско дело, риболовство и аквакултури “ и „ Техническа помощ “.

По Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 са планувани над 3,5 милиарда лева за интегрирано градско и районно развиване. Програмата ще се извършва посредством интегриран териториален метод, насърчаващ партньорството сред разнообразни заинтригувани страни на локално равнище, за ефикасното потребление и развиване на капацитета на всеки район. Планираните ограничения са ориентирани към възобновяване и рационализация на пътна, просветителна, здравна, обществена и културна инфраструктура, енергийна успеваемост и устойчива градска подвижност, развиване на туризъм и спорт, ограничения за поощряване на икономическата интензивност и други Допълнителни 3.1 милиарда лева по целта за обективен преход ще бъдат насочени към превъзмогване на социално-икономическите последици от прехода към климатична индиферентност на въглищните региони в страната: Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Чрез Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 ще бъде обезпечена поддръжка на пазара на труда, в това число във връзка с младежката претовареност, общественото включване и равните благоприятни условия. Ще бъдат обезпечени условия за включване на безработни лица, хора в неравностойно състояние и младежи в образования, подготовка, стажуване и обезпечаване на работа. Планирани са средства за развиване на предприемачеството, обществената стопанска система и повишение на конкурентоспособността на обществените предприятия. Общият бюджет на програмата е над 3,8 милиарда лева

Програма „ Образование “ 2021-2027 е фокусирала своята поддръжка върху насърчаването на равния достъп до качествено и приобщаващо обучение и образование, стимулиране на ученето през целия живот, поощряване на социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности. За постигането на тези цели ще бъдат вложени близо 1,9 милиарда лева Предвидена е интензивна работа с родителите и дейна политика против издевателството и експанзията в учебните заведения. Ще продължи процесът по ограмотяване на лицата над 16 година с главно или по-ниско обучение. Системите за професионално и висше обучение ще бъдат осъвременени по отношение на потребностите на пазара, както и ще се поддържа развиването на университетския състав във висшите учебни заведения и научните организации.

Програма „ Храни “ 2021-2027 е ориентирана към превъзмогване на казуса с материалните ограничения и към обезпечаване на естествени условия за живот на хора, които живеят в последна беднотия и обществена изолираност. На най-уязвимите групи ще бъде обезпечен топъл обяд, както и пакети с хранителни артикули и хигиенични материали. За новородени деца от небогати и рискови фамилии ще бъдат закупени пакети с базови артикули, а за обезпечаване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години ще бъдат обезпечени ваучери за детска кухня.

С бюджет от 3,5 милиарда лева Програма „ Околна среда “ 2021-2027 ще усъвършенства ВиК инфраструктурата и качеството на атмосферния въздух, ще подкрепи ръководството на отпадъците и опазването на биоразнообразието, както и ще насочи запаси към предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, свлачища и горски пожари. Целта е реализиране на по-зелена, нисковъглеродна Европа посредством поощряване на чист и обективен енергиен преход, зелени и сини вложения, кръгова стопанска система, пригаждане към изменението на климата и предварителна защита и ръководство на риска.

Подкрепата от 3 милиарда лева по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 ще бъде фокусирана върху внедряването на нововъведения, процеса по цифровизация, повишението на киберсигурността, увеличението на експортния капацитет на предприятията. Ще бъде подкрепена модернизацията на фамилните предприятия и тези от креативните промишлености и занаятите. Над 1 милиарда лева ще бъдат ориентирани за по-голяма енергийната автономия на предприятията, за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на нови зелени поточни линии, възстановяване на преработването, понижаване на рисковите субстанции и други

Новата Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 ще поддържа устойчивото развиване на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, интернационалното научно съдействие и прехвърлянето на технологии и познания. Целта е ускорение навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото, както и възстановяване на киберсигурността. Бюджетът на програмата е над 2,1 милиарда лева

Общият бюджет на стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 е 1,9 милиарда лева, а с минимален бюджет са Програмите „ Морско дело, риболовство и аквакултури “ 2021-2027 и „ Техническа помощ “ 2021-2027.

Областен информативен център – Силистра е част от националната мрежа от осведомителни центрове за разпространение на Eвропейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за ръководство на средствата от Европейски структурни и инвестиционни фондове. Центърът действа в границите на план на Община Силистра, финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР