В периода 15 септември – 30 ноември Главна дирекция „Борба

...
В периода 15 септември – 30 ноември Главна дирекция „Борба
Коментари Харесай

ГДБОП участва в мащабна международна операция срещу финансовите мулета

В интервала 15 септември – 30 ноември Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, Прокуратурата на Р България и Асоциацията на банките в България участваха в интернационалната интервенция ЕММА 6 („ Европейска седмица, отдадена на предварителна защита и осъществяване на арести на „ финансови мулета “). Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Организатори на акцията са Европейският център за битка с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на Европейски Съюз за правосъдно съдействие – Евроджъст, сътрудник е Европейската банкова асоциация, Интерпол и Western Union.

Международната интервенция за попречване и противопоставяне на финансови закононарушения в интернет, реализирани посредством „ финансови мулета “, е извършена на територията на 26 страни – Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Словения, Словакия, Обединено Кралство и Съединени американски щати.

Установени са 4031 „ финансови мулета “ и 227 души, които са ги набирали, задържани са 422 души, инициираните следствия са 1529. Повече от 500 банки и небанкови финансови институции са помогнали за докладването на повече от 4900 непозволени транзакции, в които са употребявани „ финансови мулета “, предотвратявайки вреди за 33.5 милиона евро.

От страна на българските правоохранителни органи са разпознати 98 „ финансови мулета “ и са открити 100 непозволени транзакции на обща стойност 2 491 827 евро, като са предотвратени вреди в размер на повече от 13 милиона евро.

Действията, осъществени в интервала 15 септември – 30 ноември, са част от оперативния проект за деяние за 2020 година в подприоритетна област „ Кибератаки “, в границите на политическия цикъл на Европейски Съюз за битка с тежката и интернационална проведена престъпност (ЕМРАСТ).

„ Финансовите мулета “ са актуален феномен, от който се възползват проведените незаконни групи, занимаващи се с осъществяване на киберпрестъпления с финансов темперамент, за усвояване/изпиране на непозволено трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол, в 90% от случаите на „ финансови мулета “ е имало предшестваща киберпрестъпна активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР