В периода 15-22 май 2023 г. се провежда Европейската седмица

...
В периода 15-22 май 2023 г. се провежда Европейската седмица
Коментари Харесай

4125 са откритите носители на ХИВ у нас от 1986 г. досега

В интервала 15-22 май 2023 година се организира Европейската седмица за проучване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и полово излъчени инфекции (СПИ).

Провеждащата се за 11-та поредна година Европейска седмица за проучване цели да сплоти напъните на институциите в Европа за предложение на услуги за повишение на осведомеността на популацията по отношение на изгодите от ранното проучване за ХИВ, хепатити и полово портативни инфекции, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Всяка година в третата неделя от месец май се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година денят е 21 май. Това е следващ, трети стадий на Националната АНТИСПИН акция. Денят е мотив хората от разнообразни страни по света да заговорят за СПИН, да се увеличи публичната осведоменост за методите на предаване на ХИВ и други полово излъчени инфекции, да стимулира хората за отговорност към личното здраве и да насърчи постоянното тестуване за ХИВ. В България денят се отбелязва от 1992 година, в поддръжка на живеещите с вируса на СПИН и ангажиране на обществото в битката против СПИН.  Това е опция да се уважат напъните на посветилите живота си за подкрепяне на хора, живеещи и наранени от ХИВ.

По данни на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ/СПИН ” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 година са открити нови 77 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 година до в този момент са 4125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път и 14% – при инжекционна приложимост на опиати. Към 31 март 2023 година общо 2236 лица с ХИВ се наблюдават в секторите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2200 (98%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

В страната действат 12 Кабинета за гратис и анонимно консултиране и проучване за ХИВ (КАБКИС) към Регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се правят предтестови и следтестови съвещания от готови медицински експерти за повишение на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. КАБКИС са разкрити към РЗИ в градовете Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Враца, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, Столична РЗИ, Ст. Загора и Хасково.

И тази година доброволците на Българския юношески Червен кръст, сътрудници на Министерство на здравеопазването, ще провеждат действия за запознаване на младежите по метода „ връстници образоват връстници “ за методите на предаване и предотвратяване от инфекцията.

Информация за самодейностите, които ще се организират по време Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и Европейска седмица за проучване за ХИВ, хепатити и СПИ, може да видите на интернет страниците на Регионалните здравни инспекции.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР