В периода 14-31 август 2023 г. стартира последният за тази

...
В периода 14-31 август 2023 г. стартира последният за тази
Коментари Харесай

Стартира последният етап от Националанта АНТИСПИН кампания

В интервала 14-31 август 2023 година започва последният за тази година стадий на Националната АНТИСПИН акция.

Тя се организира годишно в четири стадия. Първият започва на 1 декември, Световния ден за битка против СПИ Н. Вторият стадий е във връзка 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се организира третият.
 
Целта на акцията е повишение на информираността на младежите и хората в риск по отношение на методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други полово популяризирани инфекции.

В рамките на самодейността през месец август ще бъдат предоставени спомагателни благоприятни условия за проучване. С разнообразни действия ще се включат 28-те районни здравни инспекции и доброволците на Българския юношески Червен кръст.
 
За първите шест месеца на 2023 година общо 155 520 лица са се изследвали гратис и анонимно и са разбрали своя ХИВ-статус.

От началото на актуалната година до 4 август са открити нови 146 ХИВ–серопозитивни. Така носителите на ХИВ в страната публично са 4 194.

От новооткритите ХИВ серопозитивни лица през 2023 година 82% са български жители и 18% са чужденци. Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните дами, надлежно 122 мъже и 24 дами.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР