В периода 02-04 юни 2022 в Солун, Гърция се проведе

...
В периода 02-04 юни 2022 в Солун, Гърция се проведе
Коментари Харесай

Международна конференция за параспорт с българско участие в Солун

В интервала 02-04 юни 2022 в Солун, Гърция се организира интернационална конференция за параспорт, която имаше за цел да разиска провокациите в двойната кариера на спортисти с физически увреждания в Европа.

Срещата събра експерти в областта на приспособената физическа интензивност и спорт, параатлети, както и представители на Европейски, Шведски, Гръцки, Сръбски и Хърватски Паралимпийски Комитети. Международното събитие се организира в границите на план проект PARAdig /Dual-Track Careers for Para-Athletes/.

В рамките на самодейността бе основана и онлайн платформа, която да спомогне за професионалното развиване, поставяща основите на бизнес и предприемачески умения, приспособени към потребностите на лицата с физически провокации, за да им обезпечи пълноценно личностно и професионално развиване.

България работи интензивно в границите на самодейността в съдействие сред Национална спортна академия „ Васил Левски " и Асоциация за развиване на българския спорт, която беше показана на конференцията от Йоанна Дочевска (председател на АРБС), доцент Стефка Джобова, други, и Ивелина Кирилова, други, световнопризнати специалисти в теорията и практиката на приспособените спортове. В рамките на визитата в Солун, бе проведено и показване на магистърската стратегия „ Адаптиран спорт и приобщаващо обучение " на НСА „ Васил Левски ".

Платформата ParaDig, създадена в границите на плана, е налична на адрес: https://paradig.eu/, като достъпът до нея е изцяло безвъзмезден след къса регистрация.

В продължение на дълги години за спортистите в държавите-членки на Европейски Съюз е предизвикателство да съчетаят спортните си тренировки, събития и надпревари с нуждата да получат съответно обучение с оглед равномерен преход след привършване на спортната си кариера и за последващата им претовареност.

С възходящият фокус на включване на хора с увреждания в спорта (първоначално въодушевен от Параолимпийските игри) и подобренията на достъпността и дизайна на спортни уреди, все по-голям брой хора с увреждания се занимават със спорт и стават професионални спортисти. Тези спортисти се сблъскват със същия проблем с графика на своите спортни занимания, само че имат няколко спомагателни спънки, с които да се оправят, в процеса на образование и в процеса на подготовка за претовареност.

В страните-членки на Европейски Съюз има почти 80 милиона души, които имат някакъв тип увреждане; те се разделят на две категории:
• Определение 1: Онези, които имат първично усложнение (като зрение, слух, вървене, общуване);
• Определение 2: Лицата, лимитирани в трудовата си активност заради дълготраен здравословен проблем и/или първично усложнение.

Проект PARAdig /Dual-Track Careers for Para-Athletes/ обръща внимание на спортистите, попадащи в Определение 1 и ползва тази формулировка към хора, които макар увреждането си, като параолимпийските спортисти, имат куража, решителността, вдъхновението и възприятието за тъждество, с цел да преодолеят хипотетичните граници и реализиран високи резултати като спортисти

В рамките на плана са създадени стратегии за предприемачество като форма на независима претовареност, които включват разнообразни стадии, като се стартира от (1) Откриване на личните интереси/страст на спортиста и трансформирането им в (2) бизнес идея; (3) по какъв начин да се сътвори компания; (4) по какъв начин да намерят спонсори и по какъв начин да показват концепцията - например по какъв начин да употребяват увреждането си като актив; (5) мотивация; (6) водачество.

Проект PARAdig е съ-финансиран по стратегия Еразъм+ на Европейския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР