В Пазарджишка област срокът за доброволно умъртвяване на прасета от

...
В Пазарджишка област срокът за доброволно умъртвяване на прасета от
Коментари Харесай

България е поискала 11 млн. евро за натрупаните до момента разходи по овладяване на АЧС

В Пазарджишка област срокът за непринудено умъртвяване на свине от персонални стопанства ще се удължи до 11 август.

``
реклама

Това разгласи пред публицисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след среща с кметовете на обитаеми места от общината. Заедно със заместник- министър Янко Иванов и регионалният шеф на Пазарджик Стефан Мирев Танева изслуша причините им против наложените превантивни ограничения против разпространяването на заболяването Африканска чума по свинете. Позицията им е изцяло разбираема и желаех да им обясня персонално какво постанова тези ограничения, уточни министърът. Разбирам страстта и на елементарния човек, и на кметовете, добави тя. По думите й област Пазарджик е един от районите в страната с огромен брой на животни, отглеждани в персонални стопанства без ограничения за биосигурност, и реакцията на хората е изцяло естествена. Ние оценяваме напъните и разбирането на хората, които се съгласиха непринудено да умъртвят домашните си свине, с цел да не се постанова управляващите да подхващат насилствени ограничения, сподели още Десислава Танева.

Министърът заяви, че във вторник ще се срещне с Витeнис Андрюкайтис - еврокомисар по опазването на здравето и сигурността на храните, с цел да разясняват опциите за финансово подучване на стопаните за това, че непринудено са подкрепили напъните против разпространяването на африканската чума. Става дума за нерегистрираните стопанства, за които няма правилник за финансова поддръжка. За всички останали има законово контролирани механизми, посочи Десислава Танева, представена от Българска телеграфна агенция. Тя добави, че точно персоналните стопанства са един от най-рисковите фактори за разпространяване на болестта. Танева означи също, че България е поискала 11 милиона евро за насъбраните досега разноски по преодоляване на епидемията.

Удължаването на периода за непринудено умъртвяване на прасетата ще е годно единствено за Пазарджишко, защото регионът е надалеч от регистрирани огнища на болестта, уточни още министърът. По думите й кметовете са заявили подготвеност за подпомагане, само че са поискали още време, за може ограниченията да бъдат приложени. Нашето предпочитание е хората да могат да усвоят месото, увери Десислава Танева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: