В пътните фирми работят над 20 хиляди душиДо 2030 г.

...
В пътните фирми работят над 20 хиляди душиДо 2030 г.
Коментари Харесай

Магистрала „Хемус“ трябва да бъде завършена до 2030 година

В пътните компании работят над 20 хиляди души

" До 2030 година ще бъдат приключени автомагистралите “Хемус ” и “Рила ”, ще бъде даден и старта на автомагистрала “Черно море ” ". Това съобщи инж. Ясен Йорданов, ръководител на УС на Агенция “Пътна инфраструктура ” по време на конференция, проведена във връзка 30 години от основаването на Българска браншова камара “Пътища ” (ББКП). В интервала от 2030 година до 2050 година е планувано да бъдат развити и пътищата по направлението Север-Юг.

" Трябва да развиваме пътната мрежа, с цел да ни дава опция за бързо напредване и комфорт при пътуването, каза Ясен Йорданов. От думите му стана ясно, че е квалифициран план на Стратегия за развиване на пътната инфраструктура за 2024-2030 година Стратегическото обмисляне подсигурява, че ресурсите се употребяват дейно ", каза Ясен Йорданов. За да бъде взето решение кои пътища да бъдат изграждани и ремонтирани се взимат поради редица индикатори като размер на трафика и плътност на популацията. Това приоритизира плановете, които дават най-голяма възвръщаемост, които имат най-голяма изгода за обществото, обясни Ясен Йорданов, представен от Труд.

Над 20 хиляди души работят в пътните компании, сподели инж. Стефан Чайков, ръководител на Управителния съвет на ББКП. Ако бъдат добавени и компаниите във веригите от доставки, пътните компании въздействат върху живота на 150 хиляди души. А също така те въздействат върху комфорта при пътешестване на всички български жители.

" Българските компании изтласкаха задграничните компании от пазара в страната. Над 95% от строителството, ремонта и поддържането на пътища се извършват от членове на ББКП ", сподели ръководителят на камарата Стефан Чайков. Имаме съображение да се гордеем с постигнатото, добави той. Политическите турбуленции през последните три години засегнаха и нашия бранш, продължи Стефан Чайков. Непознаването на спецификите и компликациите на работата ни докара до отрицателно отношение в обществото, но ББКП работи това да бъде променено, добави той. В най-трудните моменти пътната колегия се сплоти както в никакъв случай до момента. Единството ни убеди държавните институции, че Пътната камара е незаобиколим фактор, каза Стефан Чайков.

" Според Управителния съвет на ББКП предизвикателството пред сектора е човешкият фактор. Ако не бъдат взети ограничения, с цел да бъде привлекателна работата на пътния строител и не бъдат привлечени младежите, в бъдеще ще загубим конкурентно преимущество ", съобщи инж. Стефан Чайков.

В Брюксел разискват промени във финансирането при строителството на пътища. Един от разновидностите е след 2027 година да бъдат залагани цели и, в случай че те бъдат реализирани, получаваш избрани пари. Това обясни Мартин Георгиев, ръководител на ръководещия орган на програмата “Транспортна съгласуваност ” по време на конференция по случай 30 години Българска браншова камара “Пътища ”.

Мартин Георгиев обясни, че в другите страни, без значение от конюнктурата, има поредност в целите на страната. Пример за това е пристанището в Констанца, Румъния, което е обвързвано със всички типове превоз. Като пропуск у нас той уточни, че още не е сбъднат план за интелигентни транспортни системи. От Брюксел чакат да видят от нас дейности в тази посока. С пари от Европейски Съюз ще бъдат финансирани автомагистрала “Струма ”, обходният път на Габрово, в това число тунел под Шипка, и автомагистрала Русе - Велико Търново. Но в сегашния програмен интервал парите от Европейски Съюз няма стигнат и за трите плана.

" Предстои откриването на процедура за създаване на зарядна инфраструктура за електрически коли ", каза Мартин Георгиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР