В първото си телевизионно интервю, след като встъпи в длъжност,

...
В първото си телевизионно интервю, след като встъпи в длъжност,
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Държавата се намира в кризисна ситуация, няма да въвеждаме извънредно положение

В първото си телевизионно изявление, откакто встъпи в служба, служебният министър председател Гълъб Донев разяснява главните цели на държавното управление. Той приказва и за провокациите и наследството от предходното държавно управление и парламент, стъпките и възможните решения за излизане от енергийната рецесия, както и подготовката за осъществяване на предварителни парламентарни избори на 2 октомври.
Прочетете още
„ Държавата се намира в спешна обстановка и рецесиите са в съвсем всяка сфера на публичния живот. Несериозно е изказванието, че обмисляме изключително състояние в страната. Нямаме такива планове, само че фактически страната се намира в спешна обстановка. Институтът на изключителното състояние е доста добре написан в Конституцията, там ясно е обяснено по кое време може да се вкара такова”, сподели служебният министър председател в ефира на Българска национална телевизия.

„ Няма да разясня назначенията на заместител министрите, тъй като това са политически кабинети и е обикновено всеки да влезе в ръководството със собствен кабинет. Те напущат поста и дружно с министъра. Всички останали назначения са направени след обширен разбор на професионалните качества, на това дали съответните длъжностни характерности хората, които са ги заели в последните дни преди да встъпи служебното държавно управление имат нужните качества и професионална квалификация”, изясни Донев по отношение на скоростните рокади в ръководството.

" По-специфичен е казусът с Национална агенция за приходите, само че претекстовете са извънредно чисти и изрядни и обстоятелствата приказват за това за какво са направени тези промени ", сподели той по отношение на уволнението на Румен Спецов.

Гълъб Донев приказва и за тематиката обвързвана с доставката на газ.

„ Проблемът с доставката на газ е доста основна. Осигурени са доставките на газ до месец август. За останалите месеци ние нямаме сигурни доставки на газ. Това, което се приказва за интерконектора - че ще бъде подготвен до края на август, естествено ние ще поставим безусловно всички старания да бъде подготвен и да бъде въведен в употреба, тъй като той ни подсигурява доставката на азербайджанския газ по договор”, сподели служебният министър председател.

" Ще търсим вероятни източници за цялостна диверсификация на доставките на газ и ще търсим да обезпечим цялото количество газ, което е належащо за отоплителния сезон за " Топлофикациите ", за бизнеса и за газоразпределителните сдружения, доставящи газ до битовите консуматори. Една трета от нужното количество газ от септември до декември ни е непокрито. И за тези 7 танкера - ние нямаме сигурни доставки. това е оферта, за която споделят - сключете контракт. С кого да сключим контракт? В тази система има два търговеца - единият, който държи потенциала за регазификация на втечнения газ и още един търговец. Ние търсим директния контакт с производителя, който е добил този газ, а предходното държавно управление ни завещава скица, в която ние би трябвало да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ на България? ", попита реторично той.

Относно обезщетенията за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета Донев съобщи, че ще се опитат да намерим решение на този проблем.

„ Трябва да създадем по този начин, че всички огромни енергийни потребители да ползват енергоспестяващи принадлежности, с цел да снижим още опвече ползване на ел. сила. С механизма, който е признат сега споделяме " изразходвайте колкото желаете, ние ще ви платим разликата от 250 лева нагоре. "

Другият значим миг е смяна в линията на беднотия сподели той. Още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лева, разяснява Донев, който е някогашен обществен министър.

" Това е едно доста шоково повишаване на линията на беднотия. То ще докара до това, че обществените помощи и финансовата поддръжка за хора с увреждания ще бъдат увеличени ".

Премиерът съобщи, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно заседание, само че разяснява, че персонално не утвърждава признатите промени, в това число и юлското нарастване на пенсиите, тъй като е недомислено и нарушава правилата на общественото обезпечаване.

" Проблемът, който е пристигна октомври с нарастването на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме добити права на пенсионерите. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР