В първият конкурс от 2013 г. имаше предложения за повдигане

...
В първият конкурс от 2013 г. имаше предложения за повдигане
Коментари Харесай

Конкурсът за нова визия на площад "Св. Неделя" ще бъде прекратен

В първият конкурс от 2013 година имаше оферти за покачване равнището на площада

© Мария Съботинова Още по тематиката
Центърът на София – в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018
Арх. Иво Пантелеев: Част от недоволството се дължи на преекспонирани фотоси в интернет

Водещият архитект на течащите от няколко месеца поправки в центъра на София пред " Капитал "
12 окт 2018
Камарата на архитектите в България се отдръпна от състезанието за пл. " Св. Неделя " (допълнена)

Критериите са напълно стопански и лимитират фрапантно локалното и задгранично присъединяване, настояват от КАБ
9 окт 2018
Идеалният център на София ще е затворен за коли през днешния ден
от Дневник,22 сеп 2018 Конкурсът за нов образ на площад " Св. Неделя " ще бъде преустановен. За това са се разбрали Камара на архитектите в България и основният проектант на София Здравко Здравков на среща в понеделник, заяви за " Капитал " зам.-председателят на камарата арх. Петкана Бакалова. Информацията е доказана от пресцентъра на дирекция " Направление Архитектура и градоустройство " пред " Дневник ". Крайният период за оферти в състезанието беше 18 октомври, само че защото изискванията не могат да се трансформират в подобен къс период, той ще бъде преустановен и разгласен отначало. Това е втори несполучлив опит за новата визия на пл. " Св. Неделя ". Първият конкурс от 2013 година завърши с хрумвания, които се оказаха мъчно изпълними на процедура.

" Ще работим за това състезанието да стане наличен за българските архитекти и да отпаднат условията за оборот, проектирана повърхност, личен състав и други Имаме общи визии с основния проектант, следва да се конкретизират изискванията. В развой на договаряния сме ", изясни арх. Бакалова.

Процедурата за пл. " Св. Неделя " потегли през през септември, само че незабавно провокира неодобрение в архитектурните среди. Вместо открита процедура по Закона за публичните поръчки общината избра стеснен конкурс, който планува най-много 7 участника във финалната фаза. " В настоящия си тип процедурата не дава отговор на правилата за образуване на концептуални състезания на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-хубавата концепция може да се появи при присъединяване на максимален брой експерти ", показаха тогава от КАБ.

Непосилни условия

Според професионалната организация спънка пред участниците бяха заложените стопански критерии. След първите митинги на архитектурната общественост, общината понижи условията, само че те останаха непостижимо високи, с изключение на за стеснен кръг от проектантски бюра: най-малък общ оборот за последните три години в размер на 750 хиляди лева.; най-малко една изпълнена поръчка за реорганизация на площадно пространство с повърхност над 1.5 ха; най-малко пет специалиста с друг профил, всеки от които с по 5 градоустройствени или капиталови плана в портфолиото.

" Категорично не е правилно, че ще избираме победител на база максимален оборот, а на база професионализъм ", разяснява преди седмица основният проектант Здравко Здравков. Той изясни, че не желае да прави конкурс за хрумвания, а за работен план, който може да бъде изпълнен качествено. В последна сметка ръководената от него дирекция се е съобразила с настояванията на професионалната общественост и е взела решение да приключи процедурата. В момента се търси легален механизъм за провеждането на двуфазен конкурс, изясни арх. Бакалова. " Законът за публичните поръчки не е приспособен за архитектурни състезания и това прави задачата юридически доста комплицирана. Екип от адвокати изследва опциите ", изясни тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР