В първия учебен ден на тази година някои учители ще

...
В първия учебен ден на тази година някои учители ще
Коментари Харесай

Застраховат учители срещу COVID-19 за 10 лева

В първия образователен ден на тази година някои учители ще се явят в учебно заведение, с изключение на с маски и шлемове, и със застраховка против COVID-19. Така ще бъде на 15 септември в столичното 107-мо ОУ „ Хан Крум ". 52-ма от преподавателите се включиха в груповата застраховка до края на годината.

За да има кой да покрие възможните им болнични разноски,

те заплатиха застраховка

за малко над 10 лева за идващите четири месеца.

„ Учителите би трябвало да знаят, че някой застава зад тях, в случай че се случи нещо “, изясни шефът на 107-мо ОУ Данко Калапиш. Той уточни, че ще търсят по-скъпи застраховки и за учениците през идната образователна година, с цел да може в нея да бъде включена помощ и за случай на COVID-19.

Какво значи учители, лекари, медицински сестри, служители на реда - хора с "контактни " специалности, да бъдат оставени на произвола на ориста, сподели особено за "БАНКЕРЪ " Мими Виткова, някогашен здравен министър, в този момент ръководител на Асоциацията на лицензираните сдружения за здравно обезпечаване. На всичкото от горната страна - тъкмо

страната непрестанно основава безпорядък

с спорни изказвания и ограничения, които объркват и застрахователния отрасъл, който се пробва да направи нещо пипайки, добави тя. И дава различен образец със застраховката "Пожар ", която също е въпрос на персонално решение. „ Къщата ви може да се възпламени, само че може и да не се, вие преценявате риска. Ние обаче живеем в конюнктура на пожар - международна пандемия и тук страната би трябвало да се погрижи, а не да оставя всичко на самотек ", безапелационна е Виткова.

Към тези групови здравни полици с COVID-19 покритие, имат интерес най-вече работодателите, само че застрахователите към момента ги оферират мощно лимитирано, разяснява за „ БАНКЕРЪ” Константин Велев, ръководител на УС на АБЗ и изпълнителен шеф на „ ЗАД Армеец “. И добави: „ Този нов тип застраховки не се оферират масово”.

От най-големия осигурителен брокер в страната SDI потвърдиха неговите думи. Ако желаете сходна застраховка, ще би трябвало да създадем

особено изследване на пазара за вас,

споделиха от там. Официално брокерът не предлага такива полици.

Асоциацията, ръководена от Виткова, ще се събере в най-скоро време, с цел да разиска обстановката.

Колкото до учителската застраховка, с цел да бъде подписана лавица, са нужни най-малко пет души, сочат офертите на едно от застрахователните сдружения у нас.

На застрахованото лице се изплаща по 50.00 лв. за всеки ден болничен престой - след 8-ия ден, само че не повече от 250 лв.. Тоест - всеки болен има право на 5 дни заплатен престой в болница. Обезщетението по този риск се дължи еднократно за застрахователния интервал. Крайни периоди за погашение на компенсациите няма.

Ако попаднем в интензивното, то интервалът става 2 седмици. В случай на гибел, провокирана от ковид, наследниците на умрелия получават 3000 лева обезщетение. В офертата се предлага и онлайн консултация с психолог, само че краен период за погашение и тук няма.

Има уговорка и за следболнично възобновяване в резултат на COVID-19. При предхождащо лекуване в интензивно поделение от 3 дни, на застрахованото лице се изплаща обезщетение в размер на 1000 лв.. Обезщетението по този риск се дължи еднократно за застрахователния интервал. Предвидена е и онлайн консултация с психолог.

Срокът на застраховката е до края на годината. Има очаквателен интервал от 3 дни, считано от началната дата на сключването на полицата.

Не се застраховат медицински личен състав и

чиновници на реда - служители на реда, военни,

прецизират категорично от компанията.

Месечна застрахователна награда за едно лице е 2.50 лева без включен 2% ДЗП. Отстъпки не се ползват, без значение от броя застраховани лица.

Застрахователната награда и налога върху нея се заплащат еднократно.

„ Джeнepaли “, чиято лавица разясняваме, разгласи още през април, че дapявa зacтpaxoвĸи cpeщy СОVІD-19 нa мeдицинcĸия пepcoнaл.

Тогава „ Джeнepaли Зacтpaxoвaнe “ AД дapи 200 000 лева пoд фopмaтa нa гpyпoвa зacтpaxoвĸa зa мeдицитe нa пъpвa линия cpeщy pиcĸa oт зapaзявaнe c СОVІD-19. Bcичĸи мeдицинcĸи чиновници и дpyг пepcoнaл, ĸoитo ca пpяĸo aнгaжиpaни с лeчeниeтo нa ĸopoнaвиpyc,

пoпaдaт в oбxвaтa нa гpyпoвa зacтpaxoвĸa

„ Зaбoлявaнe - Kopoнaвиpyc (СОVІD-19) “. Зacтpaxoвĸaтa бe c нaчaлo 1 мaй 2020 година и зa cpoĸ oт 3 мeceцa, зacтpaxoвaтeлнa cyмa бе 20 000 eвpo и с пoeти paзxoди зa бoлничнo лeчeниe в интензивно oтдeлeниe, вcлeдcтвиe нa СОVІD-19 и пcиxoлoгичecĸa пoмoщ нa мeдицинcĸия пepcoнaл.

ДЗИ също разгласи, че застрахова гратис медицинските чиновници и различен личен състав, работещи в медицински заведения, където се прави лекуване на ковид в София. Вместо да направи парично подаяние, застрахователната компания е избрала да поддържа всички тези медицински лица, които с риск за личния си живот, застават на първа линия в нелеката битка с вируса. Инициативата на компанията е проведена в партньорство със Софийската лекарска гилдия на Българския лекарски съюз.

Всички лекари, медицински сестри, лаборанти, регистратори, санитари, водачи, работещи в Спешна помощ и интензивните отделения на държавните и градските лечебни заведения, които са

директно ангажирани в лекуването на ковид,

както и пулмолозите, рентгенолозите и рентгеновите лаборанти в лечебни заведения, лекуващи ковид в София към днешна дата, на възраст под 65 години попадат в обсега на груповата рискова застраховка "Живот " с покритие СОVІD-19.

Застраховката е годна до октомври и планува погашение на застрахователната сума от 1000 лева при краткотрайна нетрудоспособност за времето на домашно лекуване при определяне на зараза с СОVІD-19 и 1500 лева при краткотрайна нетрудоспособност за времето на болничен престой при определяне на същото заболяване.

"Когато нашите лекари и здравни чиновници застават самоотвержено на първа линия, те би трябвало да бъдат спокойни, че има кой да застане зад тях и да ги поддържа. Призоваваме останалите застрахователи в България да създадат подобен жест и към лекарите в страната ", показа доктор Асен Меджидиев, ръководител на Софийската лекарска гилдия на Българския лекарски съюз.

Застрахователите като цяло обаче останаха пасивни.

Както и страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР