В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да

...
В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да
Коментари Харесай

ПП вика служебния Николай Милков в НС заради Христо Грозев

" В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на чуване в комисията по външна политика. " Това разяснява във фейсбук профила си депутатът от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер във връзка новината от през вчерашния ден, че Русия е оповестила за търсене проверяващият публицист Христо Грозев. Досега външният министър Николай Милков не е коментирал проблема.

Грозев, прочут с следствията си в Bellingcat, бе разгласен за федерално търсене, като в картата в базата данни на съветското Министерство на вътрешните работи написа, че българският жител Грозев се търси " по член Наказателен кодекс ". В какво тъкмо е упрекнат, не се прецизира. РИА  " Новости " заяви, че Грозев се търси за " разпространяване на фейкове за съветската войска ".

В Bellingcat екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи съществени разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе оповестена за задграничен сътрудник през лятото, а активността й - за нежелана в Руската федерация.

До българското външно министерство към този момент има парламентарен въпрос от Божидар Божанов (ДБ) дали ще извикат съветската посланичка Елеонова Митрофанова за пояснение за какво Русия търси български публицист.

" Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за интервенциите на сътрудници на съветските служби в Европа, само че на такова деяние би трябвало да се реагира остро ", разяснява Божанов в обществените мрежи.

А сътрудника на Христо Грозев Йордан Цалов изрази мнение, че е допустимо РФ да издаде така наречен алена бюлетина за издирването му.

По думите на Цалов Грозев ще бъде в сигурност от гледнa точка на неговото задържане и предаване на Москва. " Ние всички сме жители на Европейски Съюз. Не имам вяра неговите права да не бъдат предпазени в Европа. Пътуването в чужбина обаче ще става все по-трудно, каквато вероятно е и задачата на Русия ".
ТЕМА преди 2 часа 1291 преди 15 дни 3065 преди 26 дни 2803
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР