В първия ден от посещението си в Румъния вицепрезидентът гостува

...
В първия ден от посещението си в Румъния вицепрезидентът гостува
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова гостува на българското неделно училище „Йордан Йовков“ в Букурещ

В първия ден от визитата си в Румъния вицепрезидентът гостува на българското неделно учебно заведение „ Йордан Йовков “ към Посолството на България в Букурещ.

Тя се срещна с 10 от децата, които се образоват там, и с техните родители и се срещна с преподавателския екип. Всички дружно гледаха презентация за образователното заведение, учредено през 1987 година Някои от децата декламираха стихотворения, а им описа за обичая на българската мартеница. 

“Преди една седмица дадох обещание на вашата директорка, че ще се забележим напълно скоро в Букурещ и през днешния ден съм с вас. Чух прелестни неща за вашето учебно заведение още преди да ви видя. Бих желала да изразя своето почитание към Асоциацията на българските учебни заведения зад граница. Убеждавам се, че България има една извънредно добра просветителна политика зад граница. Тези учебни заведения, към този момент над 400, осъществят една спомагателна българска просветителна система. Тази функционалност е доста значима, тъй като по този начин се пази език, по този начин се развива език ”, показа.

Тя добави, че българските учебни заведения зад граница са не са единствено учебни заведения, те се трансформират в културни и духовни центрове за българската общественост.

" Без помощта на българските посолства тези учебни заведения не могат да действат. Много бих желала този опит да се придвижи и в други градове на Румъния, където има българи ", акцентира Йотова, предава Българска телеграфна агенция.

Над 60 са децата в българското неделно учебно заведение " Йордан Йовков " към посолството ни в Букурещ. В него се преподава български език и литература на децата - от подготвителна група до 12 клас.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР