В първия ден от живота на 45-ото Народно събрание, Асоциацията

...
В първия ден от живота на 45-ото Народно събрание, Асоциацията
Коментари Харесай

АЕЖ с призив към депутатите за свободата на словото

В първия ден от живота на 45-ото Народно заседание, Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) се обърна към народните представители с апел да работят за конституционни и всемирен полезности като независимост на словото и достъп до информация.
" В парламентарна република, Народното събрание има пълномощия да реализира надзор върху изпълнителната власт и чрез парламентарния надзор Вие разполагате с инструмент да работите за значително възстановяване на медийната обстановка в страната.
 Амнести: България с най-нисък стандарт на независимост на медиите в Европейски Съюз Амнести: България с най-нисък стандарт на независимост на медиите в Европейски Съюз
Свободата на медиите и свободата на сдружаване се утежниха още повече, когато управляващите се насочиха към публицисти и критици и започнаха...
АЕЖ Ви приканва да се запознаете и да работите за реализирането на, които интернационалната организация „ Репортери без граници ” насочи неотдавна за свободата на медиите в България.
Разчитаме на новия парламент да избере от състава си същински специалисти, които да влязат в парламентарната комисия по медии. Напомняме, че предходното Народно заседание завеща законопроект за смяна на Закона за радиото и малкия екран, съдържащ значими разпореждания по отношение на финансирането и ръководството на публичните медии. Необходимо е тези промени да бъдат прегледани предпочитано от новия парламент.
Независимо какво ще е разпределението на силите в новото Народно заседание, кои политически сили ще ръководят и кои ще са в съпротива, АЕЖ ще продължи да изисква от политическите представители да зачитат свободата на словото, независимостта на медиите и достолепието на публицистите. Правото на достъп до информация е обезпечено в Конституцията и няма да толерираме представители на властта, които отхвърлят да беседват с самостоятелни медии. За страдание, видяхме такива трендове в последните месеци от разнообразни политически сили.
Настояваме 45-ото Народно заседание да не лимитира достъпа на публицисти до народните представители. Подобни образци видяхме в предходния парламент. Убедени сме, че не би трябвало да се повтарят.
 Започва работата на 45-то Народно заседание Започва работата на 45-то Народно заседание
Новоизбраното 45-то Народно заседание ще организира първото си съвещание в през днешния ден, 15 април. То бе свикано с декрет на президента Румен Радев...
Не на последно място, подсещаме, че свободата на изложение изключва езика на омразата. Призоваваме всички политически сили да не позволяват неприсъщи на една развита народна власт изявления ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР