В първия ден на новата година сурвакари минаха по домовете

...
В първия ден на новата година сурвакари минаха по домовете
Коментари Харесай

Сурвакари донесоха здраве и берекет в град Банкя

В първия ден на новата година сурвакари минаха по домовете в град Банкя, с цел да донесат здраве и благодат. За традицията и символиката на празника - описват Владимир Христовски и операторът Камен Розов.

Банкя, Район Банкя

За сурвакарската група в квартал " Вердикал " в Банкя 1-ви януари е специфичен ден. Вместо да си останат в къщи Алекс, Крум, Николай, Кристиян и Емилиян обикалят домовете на съседите си, с цел да им донесат наслада и шанс.
Алекс Мерджанов: " Благославяме за здраве, благодат, повече за здраве. Да сме щастливи всички. "
Първата спирка на сурвакарите е в двора на певицата Иванка Павлова. Тя постоянно ги посреща, облечена в носия, тъй като празникът е български и би трябвало да се пази достоверността му. "
Иванка Павлова, певица: " Обичаят е доста прекрасен. Известно време се позабрави, само че в този момент се възвръща. "
Домакинята подарява сурвакарите с плодове, орехи, бонбони и пари. Кристиян Спасов разкрива каква е символиката на втъканите детайли в сурвачката, която самичък е направил.
Кристиян Спасов: " Пуканките и гевречетата символизират хляба, вълната символизира отглеждането на животни, ошава символизира овощните градини, а алените конци - чистата българска кръв. "
Всичко за обичая момчетата са научили от Димитрийка Герасимова, която е секретар на читалище " Светлина " и от 2010-а година възражда сурвакарската традиция.
Димитрийка Герасимова, секретар на читалище " Светлина " в град Банкя ": " Традицията през днешния ден дава една вяра, дава положително въодушевление и зарежда хората с страст. "
Твърди, че не е мъчно да убеди децата да се облекат в облекла, които са носили предците им преди повече от 100 години, само че е належащо да им се изясни за смисъла по един съвременне метод. Убедена е, че традицията ще пребъде и отсега нататък, тъй като съвременниците от ден на ден се обръщат към българското. И на финала ни изпращат с благопожелание:
Кубрат Герасимов: " Да сме живи и здрави, все по този начин усмихнати и благополучие. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР