В първите три месеца на 2024 г. страната ни запазва

...
В първите три месеца на 2024 г. страната ни запазва
Коментари Харесай

Половината смущения на тока в Европа са причинени от България, заплашват ни глоби

В първите три месеца на 2024 година страната ни резервира тези 50 на 100 от нарушаванията на честотата. Това стана ясно от думите на шефа на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, който изнесе тревожните обстоятелства пред енергийната комисия в Народното събрание и изиска законодателна помощ от депутатите.

Данните за 2023-а, които той заяви, демонстрират, че 30% от разстройствата са провокирани от Франция, а останалите 20% - от всички други страни. Проблемът не е толкоз в слънчевите централи, колкото в неналичието на балансиращи мощности, които да са по-маневрени и да могат елементарно и бързо да се включват и изключват. Такива нормално са вецовете и газовите централи.

При това състояние чисто механически се постанова създаденият остатък неотложно да се изнесе в чужбина, само че по този начин има заплаха естествените за мрежата 50 херца да се трансформират и това да докара до срив на мрежите освен у нас, само че и в чужбина, оповестява 24 часа.

Цачев съобщи пред депутатите, че мрежата не е пред срив, само че обстановката е сериозна.

“Пак се наредихме измежду неприятните образци ”, реагира шефът на комисията Делян Добрев.

Цачев посочи, че не се е стигало чак до разпад на мрежата, само че обстановката е извънредно сериозна. “Във връзка с това е належащо да бъдат взети бързи решение, които да дадат опция за добра резистентност на системата ”, сподели той.

На 9 април 2023 година страната ни заради неспособност да балансира над 1076 мегавата остатък изнесе непланирано в границите на 1 час 900 мегавата, което докара до проблеми с честотата в цялата зона на континентална Европа, даде образец Цачев.

Наложило се е пускане на спешна процедура от три други страни,

с цел да се балансира европейската система, което коства 900 000 евро на ЕСО. Аварийната процедура планува операторите на другите страни да изключат в такава обстановка свои мощности.

Шефът на ЕСО се обърна към депутатите, тъй като на равнище европейски оператори ще се желаят доклади от националните всеки месец и ще има по-сериозни наказания при нарушение на честотата.

“Сега разчитаме на европейските балансиращи платформи, само че това не е задоволително, тъй като всяка страна е виновна за запасите си ”, сподели още той.

Председателят на комисията Делян Добрев настоя до понеделник ЕСО да показа оферти за законови промени и попита Цачев какво ще внесе.

“Не би трябвало да допуснем да стане дискотека у нас ”, сподели Добрев.

Шефът на ЕСО показа ограничения, които се вземали в Италия и Германия. Стари генератори в спрени тецове се трансформират и обезпечават динамична резистентност. Парите за тяхната работа обаче влизат в софтуерните разноски на систематичния оператор.

Второто му предложение е да се дадат ценови сигнали на вложители, които да вложат средства в планове за маневрени мощности. На нас ни би трябвало нещо, което да съхранява силата, и то да бъде в предписание на диспечерите.

Цачев загатна гарантиране на възвръщаемостта на вложителите посредством подписване на контракти за даване на подобен вид услуги за по-дълъг период.

Иначе ограниченията, които ЕСО може да вземе в тези топли пролетни дни с доста слънчева сила, е с изключение на да лимитира производството на електрическа енергия, да стопира вноса на ток.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР