В първите дни на новата 2023 г.Районен съд – Лом

...
В първите дни на новата 2023 г.Районен съд – Лом
Коментари Харесай

Районен съд – Лом запозна ученици със съдебната система, престъпления и наказания

В първите дни на новата 2023 г.Районен съд – Лом стартира срещи и лекции пред възпитаници по просветителната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Съдия Иван Йорданов срещна ученици на Средно учебно заведение „ Димитър Маринов “ –Лом от 11а и 12а класове с преподаватели Лорета Георгиева и Весеслава Велкова със същността и дилемите на правосъдната система в България, с най-често осъществяваните нарушавания и закононарушения и плануваните за тях наказания и наказателна отговорност. Обсъдени бяха пътно-транспортните катастрофи, закононарушенията против личността и отговорността пред закона на малолетни, малолетни и навършили пълноправие лица. Учениците зададоха и въпроси, свързани с опцията на жителите да защитят правата си посредством правосъдните институции, ролята на правосъдните заседатели в наказателните процеси и отговорността на магистратите за взимане на решения и изговаряне на присъди на база на показаните доказателства, условията на закона и нормите на морала.

Интерес средучениците провокираха показаните от арбитър Йорданов проблеми от правосъдната му процедура, с които илюстрира дискутираните тематики и проблеми.

Срещите и полемиките на магистрати от районен съд – Лом с възпитаници от СУ „ Димитър Маринов “ ще продължат с лекции, свързани с гражданското и трудово право и визити на каузи в Съдебната палата в Лом. Образователнта стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури “ се провеждапо съглашение за съдействие сред Висшия правосъден съвет и Министерство на образованието и науката. Нейната цел е да запознае учениците със структурата и функционалностите на правосъдната власт в България, да образува у младежите правна просветеност, да спомогне за предварителната защита на детското принуждение и да увеличи спазването на законите и доверието на обществото към правосъдната власт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР