В първите дни на годината ексклузивно за продажба бе обявен

...
В първите дни на годината ексклузивно за продажба бе обявен
Коментари Харесай

Култовият хотел Бъндерица в Банско отново на тезгяха, продава се за 1 900 000 евро, преди 4 години, цената му бе под 800 000 лв.

В първите дни на годината извънредно за продажба бе разгласен паметният хотел " Бъндерица ", един от първите частни хотели в Банско. Цената, на която го продава организация за парцели е 1 900 000 евро- неведнъж по-висока от цената, на която се продаваше хотелът през 2018-та година, когато бе в ръцете на арбитър реализатор. Сагата с хотела и неговата продажба продължи с години.

Поради задължения на притежателите му, 4-има съдружници от софийска компания, към банка, община Банско и частно лице, хотелът бе на тезгяха на арбитър реализатор с години, оценен в началото за над 1 590 000 лв. през 2018 година.

Опитите да бъде продаден тогава се проваляха и цената му се срина доста под 1 млн. лв.. Банката, отпуснала заем към милион за строителството на хотела, бързаше да удовлетвори вземането си, частното лице към което притежателите имаха дълг към 100 000 лв., също напъваше да получи парите си, хотелът имаше задължения и към общината в курортния град.

Голяма част от дълга беше изплатен, само че заради жестоката конкуренция в този интервал и неналичието на задоволително туристи, просрочиха заплащанията си и арбитър реализатор обявяваше търг след търг за продажбата му, сваляйки всякога цената му, до момента в който се откри покупател.

Днес пететажният хотел, който се намира в центъра на Банско, с 35 първокласно обзаведени стаи и 25 жилището, кафе бар, скай бар, кръчма, голяма градина и съвременен спа център, е измежду множеството хотели, оповестени за продажба в курортния град. Явно е, че и новите му стопани не съумяват да се преборят с конкуренцията в града, в който преди години, в разгара на строителството, хотелите никнеха като гъби, а 5 години по-късно част от тях са оповестени за продажба, други са полупразни, трети се разрушават, защото притежателите им не съумяха да ги довършат.

Лоша се оказа икономическата прогноза на бизнеса в Банско, надяваха се на хиляди туристи, които да запълнят стотиците хотели, само че не се сбъдна. С всяка минала година броят на туристите намаляваше, а в последните няколко поради коронавирус пандемията, хотелиерският бизнес претърпя сериозен провал, което се вижда и в организациите за продажба.

Продават се хотели на кг, а цените им варират от 90 000 до 4 млн. евро, за един от най-луксозните хотели в Банско. Семейни хотели, които стоят празни се продават с години, само че купувачи няма, което неизбежно се отразява на цената им, с цел да се отърват от тях притежателите смъкват цените непрестанно. Бумът на строителството преди години и опитите всеки банскалия да стане хотелиер нанесе съществени вреди на бизнеса.

Хотелите се задушиха взаимно в яростна конкуренция и компаниите - стопани, една по една, се отказваха от бизнеса си. И към днешна дата обект на продажба са десетки хотели, които при започване на тази година за следващ път актуализираха цените си.
П. Кирилов

,

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР