В първите дни на есента, Бургас отново ще се превърне

...
В първите дни на есента, Бургас отново ще се превърне
Коментари Харесай

Два арт фестивала превръщат Бургас в есенна културна столица

В първите дни на есента, Бургас още веднъж ще се трансформира в културна столица. Морският град ще бъде сцена на два фестивала, отдадени на изкуствата. Афишите им включват палитра събития, отдадени на литературата, музиката, киното, театъра, изобразителното изкуство, графиката. Те ще бъдат показани на разнообразни знакови местоположения из целия град. Единият формат, ще показа млади арт дарования и тяхното изкуство, а другият одобрени и обичани имена от културната сцена у нас. Този самобитен мост сред настояще и бъдеще, дава обещание един повече от забавен октомври за ценителите на изкуствата в другите им измерения. Организират се от управата на двата хотела в Бургас с най-класна локация: признакът на гостоприемството Гранд хотел и СПА Приморец и хотелът с най-обширни морски панорами ДАС Марина. 

Фестивал на младите в изкуството - Бургас 2022, ще се организира от 4 до 9 октомври и ще сплоти кино, изобразително изкуство и литература в общ формат. Откриването ще бъде на 4 октомври (вторник) във филиала на НХА в Магазия 1 на Морска гара. Ученици, студенти и одобрени имена в изкуството ще стартират да рисуват дружно по тематика " Дълбокото синьо море ". Място на платната им наред с негово величество морето, ще намерят знаковите за града крайбрежен урбанистичен пейзаж и пристанищната инфраструктура. В края на фестивала творбите ще бъдат експозирани в обща галерия, в хотел ДАС Марина. Част от формата ще бъде и литературно матине, което ще събере млади създатели от града – хазаин на фестивала. На 9 октомври те ще показват особено готови творби в литературните жанрове есе, поезия и прозаичност, като хазаин още веднъж ще бъде знаковият хотел ДАС Марина, ситуиран при започване на новия приморски градски център. Фестивалът планува и кино прожекция. Сред другите местоположения, които ще обхване са и Графична база " Тодор Атанасов " и остров " Света Анастасия ". Културният и арт формат се провежда от филиала на НХА в Бургас, Община Бургас и Хотел ДАС Марина.

Другият есенен фестивал, който несъмнено заслужава огромно внимание е Порт Прим Арт Фест (ППАФ). Вече прочут на мнозина с забавните събития и срещи, които случва в морски Бургас, през 2022 година той ще се организира в дните от 5 до 8 октомври. По традиция петото му издание ще докара в Бургас редица забавни създатели от българската модерна културна сцена. Своите нови книги ще показват Яна Борисова, Мария Касимова – Моасе и ръководителят на българските експедиции до ледения континент проф. Христо Пимпирев, за който ще има и прожекция на филм, показана от създателя му Георги Тошев. На особено събитие журналистът и продуцент ще показа и " Хамлет от град Левски " - книга и филм за Георги Парцалев. Част от афиша на петото издание на ППАФ са и кинопрожекции на доста любопитни за ценителите на качественото кино късометражни ленти от целия свят, част от селекцията на Международен фестивал за късометражно кино " Карантината " 2022.  Своя галерия в границите на фестивала ще открие и изключителният художник и илюстратор Ясен Гюзелев. Всички тези събития са със свободен вход.

Допълнително, програмата на Порт Прим Арт Фест ще показа за първи път на бургаска сцена няколко доста забавни събития - музикалният театър на Нина Николина и Калин Вельов - Пендара етно проджект, който събира в едно български достоверен фолклор с екзотични ритми и DJ звучене; Театралната режисура " Място, наречено Другаде " на един от най-нашумелите съвременни  драматурзи – Яна Борисова; както и премиерната прожекция на кино лентата " Бягство " на режисьора Виктор Божинов. Билети и за трите министър председатели, ви чакат на касата на " Часовника. "  

Не пропускайте наситения със събития морски октомври. Изберете обичаните си арт формати и създатели и се включете в публиката на Фестивал на младите в изкуството - Бургас 2022 и V Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Защото както гласи максимата - животът е къс, а изкуството постоянно и несъмнено си коства да му отделите от времето си, да избягате от всекидневието и да се потопите в един по-красив свят на литература, кино, спектакъл, изобразително изкуство…

Арт форматите се провеждат от най-ексклузивните хотели в Бургас - признакът на гостоприемството на града.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР