В първите дни на епидемията от коронавирус, много държави, сред

...
В първите дни на епидемията от коронавирус, много държави, сред
Коментари Харесай

Какво е "стаден имунитет" и защо се препъна с COVID-19?

В първите дни на епидемията от ковид, доста страни, измежду които Англия и Нидерландия, говореха за по този начин наречения "колективен " или "стаден " имунитет. Някои бързо се отхвърлиха от тази концепция и постановиха ограничения, други към момента опитват, написа dnes.bg.

Но какво тъкмо е груповия имунитет и използван ли е той във времена на пандемия?

Краткото пояснение е следното: "Когато задоволително хора от едно общество са имунизирани против обещано заболяване, шансът тези, които не са ваксинирали или са нямали такава опция, да се разболеят, става доста по дребен. "

Обяснението на Vaccine Knowledge Project от университета Оксфорд е доста по-подробно. Те употребяват за образец човек, инфектиран с морбили: "Ако един човек е болен от морбили, само че е измежду група хора, които са имунизирани против болестта, тя няма да може да се популяризира елементарно и бързо ще изчезне.

Убийствен поврат: Швеция със "стадния имунитет " изпревари Съединени американски щати по смъртност от COVID-19

Това се назовава "стаден " или "колективен " имунитет. Той защищава уязвимите хора като новородени, възрастни хора и тези, които са прекомерно заболели, с цел да бъдат имунизирани. "

Но организацията предизвестява, че груповият имунитет има резултат единствено когато по-голямата част от обществото е имунизирано против дадена болест и прибавя, че "не защищава от всички заболявания, които са предотвратими посредством ваксини ".

"За разлика от имунизациите, груповият имунитет не дава самостоятелна отбрана и не е добра опция на това всички да се имунизираме ", пишат още от Vaccine Knowledge Project.

Марк Вулхаус, професор по епидемиология на инфекциозните заболявания в Университета в Единбург, споделя, че концепцията за стадния имунитет е "в основата на всички стратегии за имунизация ". Той прибавя, че може да възникне и естествено.

"Ако сте изложени на каквато и да е зараза и задоволително хора също са били изложени на нея, след което са основали антитела и са построили имунитет против нея, вие може да имате натурален групов имунитет и тъкмо този вирус няма да може да аргументи зараза измежду общестовто ", споделя Вулхаус пред Independent.

Но изяснява, че това не значи, че няма да може да се популяризира, защото към момента ще има останали хора, които ще са податливи на болестта, само че размерите на тази болест, няма да са толкоз огромни.

Доктор Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия, прибавя, че имунитетът на стадото е "индикация за процентът на хората, които са ваксинирани в обществото. "

"При морбили има потребност 90% от обществото да е имунизирано, само че при други инфекции може процентът на хората да е доста по-малък ", изяснява той.

Но проучване, оповестено през 2011 година от медицинския вестник Clinical Infectious Diseases, гласи, че терминът "колективен имунитет " е необятно употребен, само че той има "много смисли ".

Според учените от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, до момента в който някои създатели употребяват термина, с цел да опишат дяла на хората в дадена общественост, които са ваксинирани против избрана болест, други го употребяват по отношение на "определен % на ваксинираните човеци, които би трябвало да водят до понижаване на честотата на инфекцията. "

Но може ли груповият имунитет да се построи по време на зараза?

Според Тоня Томас, управител на Vaccine Knowledge Project, да се построява стаден имунитет по време на зараза, вместо посредством ваксина, може да докара до вреди, защото се рискува хората да загинат от "усложнения, породени от заболяването ".

"Ваксините са безвреден метод за изградим групов имунитет, без затрудненията, които заболяването би провокирала ", изяснява тя.

Възможно ли е стадния имунитет да работи по време на епидемията от COVID-19?

Великобритания бързо се отхвърли от разновидността, в който оставя хората по улиците, с цел да изградят сами имунитет. СЗО също се възпротиви на тази концепция, като в свое изказване, организацията разгласи: "COVID-19 е нов вирус, против който към момента никой няма имунитет. Това значи, че доста хора ще са податливи на зараза, а някой ще страдат от по-сериозни положения. "

Говорителят на СЗО Маргарет Харис изясни, че към момента не се знае съвсем нищо за този ковид, което значи, че учените не знаят доколко се построява имунитет против него. Ваксина към момента не е основана.

Според специалиста Шон Линтерн "няма никакъв късмет от основаване на групов имунитет против COVID-19 ".

"Тъй като е нов вирус, това онзначава, че никой няма имунитет против него, тъй че всяко човешко създание е уязвимо за болестта. Стадният имунитет ще се построи единствено, когато по-голямата част от популацията го преболедувало и е построило антитела ", изяснява той.

И прибавя, че с цел да има "стабилен групов имунитет " сред 90 и 95% от обществото би трябвало да е минало през заболяването, само че това ще докара до огромен брой хора в интензивните отделения и, несъмнено, доста смъртни случаи.

"Съществува и риска, COVID-19 да се трансформира в сезонен грип и да мутира с всяко свое появяване, което значи, че груповият имунитет няма да работи ", споделя Линтерн.

Но съгласно професор Вулхаус, защото коронавирусът е вирусна зараза, която провокира основаването на антитела, "би трябвало да се появи стаден имунитет ". Ала защото вирусът още не е добре изследван, никой не знае какъв брой ефикасни ще са тези антитела в дълготраен проект.

"Но е рационално да чакаме хората, които са се възстановили от зараза, да имат известна степен на имунитет към следваща зараза ", добавя той. Вулхаус е безапелационен, че в случай че болестта не бе сложено под надзор, тогава може би щяхме да следим прочут групов имунитет, само че защото се подхващат доста ограничения, това не се случва.

"Има баланс сред това, какъв брой добре се управлява една зараза и какъв брой дребен групов имунитет се основава против нея ", добавя той.

А съгласно професор Хънтър, не може да чакаме стаден имунитет "по-рано от идната година ", когато ще имаме ваксина. Той твърди, че COVID-19 най-вероятно ще циркулира вечно измежду обществото ни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР