В първите десетилетия от съществуването на Христовата църква вярата в

...
В първите десетилетия от съществуването на Христовата църква вярата в
Коментари Харесай

Честваме паметта на светия апостол Тит

В първите десетилетия от съществуването на Христовата черква вярата в Спасителя на света била популяризирана от апостолите на Иисус Христос и от техните възпитаници. Един подобен апостолски възпитаник бил и свети деятел Тит.

Той бил роден в езическо семейство в Антиохия. Получил високо обучение и от млади години обичал да чете писания на антични философи, търсейки правила за добър и логичен живот. После се срещнал със свети деятел Павел, който го покръстил и Тит станал негов помощник. От посланията на апостола излиза наяве, че Тит го съпътствал при проповедническите му пътувания и даже участвал на Апостолския събор в Йерусалим през 49 година После е пращан от апостола с задача в Коринт, Далмация и на други места.

Когато след първото си затворничество в Рим деятел Павел посетил остров Крит, той сложил Тит за свещеник на църквата там. Апостолът написал и обръщение до Тит, в което му дава препоръки за неговата пастирска работа: „ Затова те оставих в Крит, с цел да довършиш несвършеното и да поставиш по всички градове презвитери, както бях ти поръчал: който е непокварен, на една жена мъж и има деца правилни, неукорявани в разпътство или неподчинение. Защото епископът, като Божи разпоредител, би трябвало да е непокварен, не надменен, не избухлив, не алкохолик, не хулиган, не лаком за гнусна облага, само че страннолюбив, добролюбив, целомъдър, обективен, благоверен, сдържан, да се държи о същинското слово, съгласно както е теоретичен “. Когато деятел Павел пътувал за Рим за повторно, свещеник Тит се срещнал с него в град Никопол в област Епир, придружил го до столицата и станал очевидец на мъченическата му гибел.

Свети Тит се завърнал в Крит и траял да управлява тамошната черква. Приобщил доста езичници към истините на християнската религия и се упокоил в 97 г.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР