В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са

...
В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши вече работи по обвинения за източени 4,5 млрд. евро

В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са получени  1700 сигнала и са стартирани 300 следствия. Това съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши

„ Нанесените вреди на европейския бюджет се пресмятат на 4,5 милиарда евро единствено от случаите, които ние проверяваме. Само за три месеца ние разкрихме вреди в подобен размер, само че имаме доста дребен бюджет. Затова споделям: Каква желаеме да е Европейската прокуратура – тигър или малко кученце? Това е решение на политиците “, пита Кьовеши.

Бюджетът на Европейската прокуратура е 45 млн. евро, а наскоро Еврокомисията отхвърли да назначи повече специалисти в службата.

Според Лаура Кьовеши незадоволителният бюджет значи риск да не могат да бъдат предотвратени злоупотребите със средствата за възобновяване от пандемията. По думите ѝ сега европейската прокуратура проверява най-много закононарушения, свързани с трансгранични Данък добавена стойност измами.

„ Имаме доста малко случаи, свързани с корупция. Повечето ни случаи са за Данък добавена стойност измами. Има случаи с доста високи вреди – над 80 млн. евро са вредите от закононарушение в шест или седем страни членки. Сега Европейската прокуратура има бърз достъп до документите на всичките 22 страни, които са част от прокуратурата и в бъдеще това следствие ще обхване всички тези страни. “

По-рано тази седмица Европейската прокуратура заяви, че под нейния контрол през днешния ден са били арестувани 10 души в България, Италия и Германия по съмнение за измами с Данък добавена стойност.

В известие на прокуратурата се прибавя, че арестуваните са взели участие в проведена незаконна група за данъчни злоупотреби с препродажба на коли в разнообразни страни от Европейски Съюз. Те правили дейности, довели до загуба за бюджета на близо 13 млн. евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР