В първата си публична реч от близо половин година бившата

...
В първата си публична реч от близо половин година бившата
Коментари Харесай

След месеци мълчание: Меркел проговори за Украйна

В първата си обществена тирада от близо половин година някогашната федерална канцлерка Ангела Меркел назова съветското нахлуване над Украйна „ дълбока цезура “.

Тя акцентира, че към този момент като някогашна канцлерка не желае да дава преценки и препоръки в профил. Руското навлизане в прилежащата страна обаче маркира „ жестоко нарушение на интернационалното право в историята на Европа след края на Втората международна война “, сподели тя.

Ангела Меркел изрази взаимност с нападнатата от съветската войска Украйна и „ с поддръжката на нейното право на самоотбрана “, акцентира някогашната канцлерка. Тя разгласи, че подкрепя всички съответни старания на федералното държавно управление, на Европейски Съюз, Съединени американски щати, НАТО, Г-7 и Организация на обединените нации, „ с цел да се постави завършек на тази нападателна съветска варварска война “, написа „ Дойче веле “. 

Изказването на Меркел пристигна след месеци безмълвие. Тя приказва през вчерашния ден в Берлин пред близо 200 посетители, събрали се да почетат отдръпването на Райнер Хофман от председателския пост на профсъюзната конфедерация DGB, който той заемаше дълги години.

Припомняме, че началото на април месец украинският президент Володимир Зеленски предложения някогашния немски канцлер Ангела Меркел и някогашния френски президент Никола Саркози да отидат в Буча, с цел да видят до какво е довела „ политиката на отстъпките пред Русия в последните 14 години “.

През 2008 година НАТО даде обещание на Украйна вероятност за участие, само че по-късно под натиска на Русия отдръпна предлагането си. Меркел реагира съвсем незабавно на думите на Зеленски, като съобщи посредством своя говорителка, че продължава да стои зад решенията от 2008 година. „ Бившата канцлерка поддържа обаче напъните на интернационалната общественост да поддържа Украйна и да приключи война та и варварските закононарушения на Русия “, съобщи говорителката ѝ пред ДПА.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР