В първата седмица на октомври България ще представи пред Европейската

...
В първата седмица на октомври България ще представи пред Европейската
Коментари Харесай

Следващата седмица България ще представи плана за енергетиката пред Европейската комисия

В първата седмица на октомври България ще показа пред Европейската комисия измененията в Плана за възобновяване и резистентност в енергийната му част, пътна карта за климатичен преход, както и териториални проекти, които станаха мотив за напрежение сред сътрудниците във властта. Това заяви министър председателят Николай Денков по време на взаимен брифинг в София с новоизбрания български еврокомисар Илиана Иванова. Добави, че с представянето пред Европейска комисия стартира преговорен развой, в който за 2-3 месеца би трябвало да бъдат доуточнени вички текстове в тях, включително посредством разискване със обществените сътрудници и локални общности.

" Токът от въглищните централи беше извънредно значим по време на рецесията през предходната година, ние имаме потребност от него. Трябва да имаме потенциал от въглищни ценрали, само че би трябвало да развиваме и възобновими източници, те ще са по-евтини в дълготраен проект ", сподели Денков.

През януари предходен състав на Народното събрание вмени на държавното управление да промени поети задължения за 40-процентно понижение на въглеродните излъчвания до 2025 година Според парламентарните партии, които и в сегашния състав с дребни изключения са същите, по този начин ще се подсигурява, че въглищните централи няма да бъдат затворени през идващите 13 години.

Още при приемането на решението тогавашният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов на няколко пъти предизвести, че Европейската комисия няма да допусне толкоз значима смяна в проекта, една от чийто съществени цели е зеленият преход.

Вчера депутати от ГЕРБ нападнаха " Продължаваме промяната - Демократична България " поради планувано, съгласно тях, непозволено систематизиране на над 3.4 милиарда лв. в енергетиката по планове, свързани с териториалните проекти за развиване на въглищните райони. По-късно денем Денков Николай Денков опроверга информацията и разгласи, че посочените компании са декларирали единствено капиталови планове в бъдещи планове след обществено оповестена процедура.

" Това, което стана нощес, е резултат от неразбирателство. Няма решение въпросните компании да получават средства, както бе показано от ГЕРБ. Става дума за предварителна информация кои компании са заинтригувани да влагат в този район. Тепърва следващата година ще се открива конкурс кои са компаниите подготвени да влагат. При отваряне на процедурите ще се види какви са разпоредбите, какво е националното съфинансиране, занапред ще се развива като действителна активност. Тази заран се чух с Борисов, изчистихме това неразбирателство, би трябвало да продължим в настоятелен порядък ", сподели Денков.

Добави, че договарянията по териториалните проекти ще продължат до на следващия ден заран, а следобяд те би трябвало да бъдат признати от Министерски съвет.

" Ако изпуснем този стадий, над 1.4 млрд лв. няма да влязат в България и тези три района (Стара Загора, Перник и Кюстендил - бел. ред.) Не мога да си показва по какъв начин бюджетът ще компенсира този запас, който може да бъде загубен ", уточни Денков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР