В първата половина на януари президентът Румен Радев ще свика

...
В първата половина на януари президентът Румен Радев ще свика
Коментари Харесай

Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност през януари

В първата половина на януари президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет по национална сигурност поради въпроса с Република Северна Македония. Това заяви президентът пред медиите незабавно след формалната гала, на която Централната изборна комисия (ЦИК) връчи удостоверенията на определените за президент и вицепрезидент на България от проиведените на 14 и 21 ноември избори. Те бяха връчени от ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова. Тържествената гала се организира във фоайето на постройката на Народното събрание. 

" Важно е да има мнение на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво би трябвало да се направи по този начин, че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония. Това обаче трябва да се случи при ценене и съблюдаване на българския народен интерес. Много значимо е да се разбере, че отстояването на правата на македонските българи, основаването на условия за тяхното пълноценно включване в публичния, в политическия, в културния, в икономическия живот на страната, е въпрос от изключителна значимост и за България. Неведнъж съм зовял прекратяването на езика на омразата, основаването на всички тези предпоставки за по-голяма съгласуваност сред нашите страни ", означи Румен Радев.  

" Изборите са фундаментът на демокрацията. От методът на тяхното образуване и осъществяване зависи легитимността на институциите и способността ни като общество да градим сами и отстояваме нашето бъдеще. През тази година се организираха четири поредни избори. Нещо повече - за първи път в нашата история в една дата организирахме избори и за парламент и за президент и вицепрезидент. Това единствено по себе си беше същинско тестване както за гласоподавателите, по този начин и за ЦИК, като орган, който провежда изборния развой, по този начин и за цялата изборна администрация. Имаше и ред други провокации. За първи път се вкара всеобхватно машинно гласоподаване и в страната, и в чужбина. Трябваше изборната администрация да се оправя с епидемиологичната конюнктура. Ще продължим да сплотяваме напъните на обществото за основаване на условия за развиването ни като свободна, демократична, просперираща европейска страна ", сподели Румен Радев след приемането на удостоверението от ЦИК.

На излизане от постройката президентът разяснява и цената на електрическата сила. " Корупцията и беззаконието да бъдат наказвани. Нуждаем се и от конституционни и от законови промени. Цените са голям проблем в целия Европейски Съюз. Трябва да се вземат ограничения, с цел да се облекчи ситуацията. Това би трябвало да става в границите на закона. Нуждаем се от експертен разбор. Трябва да стане ясно има ли далавера на евпопейските енергийни тържища, има ли бистрота на търговията с излъчванията. Потребителите не би трябвало да поемат цената на проблемите, генерирани с години в енергийната система. Но не би трябвало да се позволява след края на мораториума, той да сътвори огромни други проблеми, които сега даже не могат да се плануват ", разясни президентът.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР