В парламента започна срещата на кандидата за премиер на ГЕРБ

...
В парламента започна срещата на кандидата за премиер на ГЕРБ
Коментари Харесай

Проф. Габровски към Стефан Янев: Предвиждам кабинет от утвърдени експерти

В Народното събрание стартира срещата на претендента за министър председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски с представители на " Български напредък ". Това е последният му диалог за деня с парламентарно показаните партии в опит да се откри поддръжка за сформиране на постоянен кабинет с първия мандат.

По-рано той беседва с представители на " Демократична България " и Българска социалистическа партия. Политическата мощ на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев пък неведнъж разгласи позицията си за нуждата да бъдат направени всички вероятни опити за сформиране на постоянно държавно управление.

" Това е една отворена врата за разговор. Анонсът, с който взех решение да приема мандата, е да се промени тонът, който следим в последно време в българската политика ", обърна се при започване на диалога към Янев проф. Габровски.

" От позиция на ПГ на " Български напредък " вършим това, което сме правили и по време на предизборната акция - основаване на условия за разговор. Разбира се, ние си платихме нашата цена, само че изборът ни е умишлен. В интерес на опцията да се направи кабинет, ние сме подготвени за диалози. И в случай че първият мандат не е сполучлив, ще продължим по реда. Защото имаме вяра в това, че на България е належащо държавно управление и ще създадем всичко, което зависи от нас да има. Разбира се при ясни условия и правила ", съобщи водачът на партията Стефан Янев.

 Снимка: Скрийншот/БНТ

От своя страна проф. Габровски посочи, че България би трябвало да тръгне по един нов път - на разговора.

" Първият ми приоритет е постоянно държавно управление. Ако има нови предварителни избори, законодателната самодейност ще бъде блокирана и ние няма да можем да усвояваме средства от Плана за възстановяване и резистентност. Вторият и третият ми приоритет са приемането ни в Шенген и присъединението към еврозоната. ", добави той.

По думите на претендента за министър председател на ГЕРБ, страната има потребност от усмиряване, тъй като хората са доста тревожни от обстановката. Проф. Николай Габровски посочи, че планува в началото кабинет от най-вече одобрени специалисти с добра известност. 

Стефан Янев обаче отговори, че не би трябвало да се не помни и за механизма, по който партиите, дали вероятно поддръжка за държавно управление, ще взаимодействат.

" Въпросите не са малко и би трябвало да се изчистят детайлите. Наясно съм, че ще са нужни повече срещи. Но тук може би идва въпросът дали е належащо основаването на специфична група, която да прецизира тези елементи, тъй като няма по какъв начин да се събираме всеки ден по 2-3 часа ", добави водачът на " Български напредък ". 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР