В парламента започна работата по окончателно гласуване на държавния бюджет

...
В парламента започна работата по окончателно гласуване на държавния бюджет
Коментари Харесай

Започна окончателното гласуване на новия бюджет


В Народното събрание стартира работата по дефинитивно гласоподаване на държавния бюджет за тази година. Той е изчислен при недостиг от три % от брутния вътрешен артикул на начислена основа. Разискванията по текстовете в отрасловата комисия лишиха 11 часа и приключиха с отдръпване на поддръжката към тях от финансовия министър Асен Василев. Заради това през вчерашния ден сутринта се организира незабавна лидерска среща сред „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Още при започване на разискванията се усети, че парламентарната работа по държавния бюджет ще е доста продължителна и напрегната. Тъй като бюджетът за годината се гласоподава през юли, а не декември предходната година, залата реши да стартира работа от преходните и заключителни разпореждания, където на практика са записани ограниченията за събираемост. Именно отхвърлянето на огромна част от тях в отрасловата комисия докара до известната имитация на Асен Василев, че в този му тип финансовото министерство не поддържа текстовете от бюджета. 

Вчера водачите на партиите в ръководството се схванаха част от тях да бъдат подкрепени, което бе доказано от Делян Добрев от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. Разискванията са по текст, който изисква от енергийните сдружения да трансферират свръхпечалбите във Фонда за енергийна сигурност. От него страната може да компенсира бизнеса при цена на тока над 200 лв. за мегават час.

“Има реализиран компромис през вчерашния ден! Аз не се пробвам да разруша този компромис. Параграф трети евентуално ще бъде признат, макар, че беше отритнат на Бюджетна комисия. Параграф четвърти евентуално ще бъде признат във типа, в който го желае финансовият министър, прехвърляйки  лв. в Министерство на енергетиката и по-късно - в държавния бюджет ”

Асен Василев отбрани предлагането в пленарната зала, където са първите му обществени изяви след обществения отвод от текстовете в края на съвещанието на бюджетната комисия:

" Има решение на Народното събрание от декември предходната година, което задължава държавното управление да изплаща такава отплата. Ако махнем параграф трети, няма да има механизъм, който да финансира изплащането на тази отплата. По тази причина ние сме предложили параграф трети, който резервира механизма, подобен какъвто той е работил досега -  т.е. да не се трансформира механизмът до края на годината ".

В сряда пленарната зала утвърди дефинитивно бюджетите на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. Заедно с държавния бюджет те оформят финансовата рамка за годината, която – както към този момент стана ясно, е изчислена при недостиг от три на 100 от брутния вътрешен артикул на начислена основа и напредък на стопанската система от 1,8 на 100. Средногодишната инфлация се чака да бъде 8,7 на 100. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР