В парламента трябва да има ясни мнозинства. Трябва да се

...
В парламента трябва да има ясни мнозинства. Трябва да се
Коментари Харесай

Министър Йорданова: Процесът на гласуване на законопроекти безспорно е забавен

В Народното събрание би трябвало да има ясни болшинства. Трябва да се седне на масата за диалози, да се дефинират целите, да стане ясно по какъв начин ще бъде обезпечено, по какъв начин ще бъде образувано болшинството, което ще приема законопроектите. Това сподели в студиото на “Още от деня” правосъдният министър Надежда Йорданова.

Според нея при разискването и гласуването на актуализацията на бюджета ще стане ясно какви са вероятните болшинства и по какъв начин тъкмо се образуват.

Програмата на Правосъдното министерство е ясна до края на годината, съобщи тя.

“Графикът е извънредно стегнат, тъй като имаме да изпълняваме ограничения по Плана за възобновяване и резистентност. Аз и моят екип действаме с цялостна скорост, не сме се забавили и за минута”, увери Йорданова в отговор на въпрос по какъв начин подадените от Има Такъв Народ министерски оставки се отразяват на работата на кабинета.

По думите ѝ в тази стратегия е включена и смяната на едни от най-важните закони, която ще разреши да бъдат отпуснати средствата по Плана за възобновяване.

“Да стартираме със законопроекта за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор и за забързване на досъдебното произвеждане или така наречен законопроект по делото “Колеви”. Законопроектът се работи с усърдни темпове и ще е подготвен до края на юни”, даде обещание тя.

Йорданова добави, че измежду значимите законопроекти, по които е напреднала работата, е както законопроектът за подателите на сигнали, по този начин и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

“Той подсигурява по-ефективна работа, основава условия за по-ефективна работа на европейските делегирани прокурори. Това е един от законопроектите, които чакам час по-скоро да бъдат прегледани в парламента”, акцентира тя.

Като правосъден министър Надежда Йорданова не е усещала напън, а и опити не е имало.

“Мога да споделя, че процесът на разискване, на гласоподаване на законопроекти несъмнено е занимателен. Дали се дължи на ползи отвън съдружните или на компликациите при реализиране на единодушие сред съдружните сътрудници - коя е от двете хипотези следва да забележим. Антикорупционният закон ще бъде доста явен тест за това”, добави тя.

Какво още разяснява правосъдният министър вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР