В парламента темата с бежанската криза пак разпали искри между

...
В парламента темата с бежанската криза пак разпали искри между
Коментари Харесай

Над 100 милиона лева е похарчила България за украинските бежанци

В Народното събрание тематиката с бежанската рецесия отново разпали искри сред ръководещи и съпротива. Народни представители желаеха да схванат какъв брой тъкмо костват грижите за търсещите протекция досега.

До този миг изчисленията сочат, че са платени 127 милиона лв., с цел да обезпечи страната ни отбрана на бягащите от войната в Украйна. 15 милиона са от държавната хазна, останалите са европейско финансиране.

На 100-тния ден от войната в Украйна в Народното събрание стана ясно – каква сметка е платила България за бежанската рецесия.

„ До каква степен тези средства се дават от държавния бюджет и доколко тези средства на процедура идват от европейското финансиране?”, попита Деница Николова от ГЕРБ-СДС.

„ За първия месец от бежанската рецесия, за месец март, средствата са от националния бюджет, те са малко над 15 млн. лв.. Средствата, които са употребявани за месец април, са 56 милиона. Очаква се да бъдат толкоз и през месец май”, съобщи вицепремиерът.

По тематиката се появи нов въпрос – в случай че бежанците са настанени в държавните ни почивни бази, къде ще летуват българите.

„ Само в БДЖ работят над 20 000 служащи. Служители, които чакат своята отмора, а ще стане по този начин, че няма да има къде и по какъв начин да отидат да почиват и те, и техните семейства”, съобщи Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия.

За това и от Българска социалистическа партия предложиха с идната промяна на държавния бюджет да се планува и сума за отмора на чиновниците на държавните структури.

„ Не би трябвало за сметка на украинските бежанци да страдат и българските служащи, чиновници и българските граждани”, съобщи Гуцанов.

Пари за лятна почивка в бюджета няма да има, отговори пред депутатите финансовият министър. Но даде концепция – по какъв начин да бъдат изхарчени 15-те лв., които страната ще дава за всеки емигрант на почивните станции.

„ Станциите ще осъществят доход по тази линия, от там нататък съответният началник на ведомството, в което е станцията, може да реши по какъв метод да компенсира чиновниците в това ведомство”, съобщи Асен Василев.

Извън тематиката за бежанците – в петъчния блиц надзор властта получи поредна офанзива от опозицията. От Движение за права и свободи предизвестиха, че страната ни е изправена пред продоволствена рецесия и приканиха за незабавни ограничения.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР